Депутатите отхвърлиха проект на решение за Мораториум върху промяна на

...
Депутатите отхвърлиха проект на решение за Мораториум върху промяна на
Коментари Харесай

Строежът на фотоволтаици в земеделските земи ще продължи


Депутатите отхвърлиха план на решение за Мораториум върху смяна на предназначението на аграрни земи - държавна и общинска благосъстоятелност за създаване на фотоволтаични паркове. Вносител на плана на решение е водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов и група народни представители. Народните представители гласоподаваха с 62 гласа " За ", 67 гласа " срещу " и 40 гласа въздържали се ". Единствената поддръжка на мораториума бе от " Възраждане " и Българска социалистическа партия, до момента в който " срещу " и " въздържал се " гласоподаваха парламентарните групи на некоалицията - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Очаквано огромна част от дебатите минаха в изявления, реплики от дуплики от страна на опозицията. От " Възраждане " опазиха мораториума си и обявиха, че плодородни обработваеми земи се трансформират във фотоволтаични паркове. Има стартирани планове, които са в работна фаза и една такава възбрана би им въздействала към сегашния миг. Формацията на Костадин Костадинов упорства мораториумът да се одобри, защото броят на плановете с фотоволтаични паркове нараства лавинообразно.

Георги Свиленски съобщи, че Българска социалистическа партия ще поддържа плана на решение на " Възраждане ". От Българска социалистическа партия обаче желаят от групировката на Костадин Костадинов да обяснят тъкмо какво желаят да се забрани и за какъв брой време. От " Възраждане " прецизираха, че в плана на решение ще се запише, че желаят да се забрани " краткотрайно издаване на позволения за градеж на фотоволтаични паркове ".

С плана се предлага въвеждането на възбрана за отдаване на аграрни земи — общинска или държавна благосъстоятелност за създаване на фотоволтаични паркове до правенето и приемането на законодателни промени, въвеждащи характерни условия на типа, метода и периода за тяхното отдаване. Предвижда се до влизане в действие на законодателна норма, гарантираща правото на прилагане на земеделските производители, да бъде спряно построяването на фотоволтаични паркове върху парцели с метод на трайно прилагане ниви, ливади, пасища и мери — общинска и държавна благосъстоятелност до влизане в действие на законодателна норма.

В период до три месеца министърът на земеделието и храните и министърът на околната среда и водите следва да подхващат дейности по разработване на законодателство, регламентиращо реда и метода на смяна на предопределение на употребявани от стопаните аграрни площи във фотоволтаични паркове.

Министерството на земеделието и храните е предоставило мнение по плана за решение, в което в детайли е разказана процедурата по смяна на предназначението на земеделските земи и всички планувани в законодателството защитни механизми, целящи отбраната на земеделската земя. Отбелязват, че Министерството на земеделието и храните взаимно с Министерство на районното развиване и благоустройството би могло да приготви законодателни промени по отношение на построяването на така наречен " агрофотоволтаици ", когато Министерство на енергетиката даде съответните параметри и индикатори, на които те- следва да дават отговор и след разбор на въздействието на тези типове обекти върху земеделската земя при нейното потребление за аграрни цели.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР