Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ правителството да намери механизъм за

...
Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ правителството да намери механизъм за
Коментари Харесай

ГЕРБ поиска компенсация на бизнеса за скъпия ток, депутатите отказаха

Депутатите отхвърлиха предлагането на ГЕРБ държавното управление да откри механизъм за отплата на бизнеса поради високите цени на тока .

Крайно време е да има обезщетения, съобщи в хода на полемиките Делян Добрев. От декември бизнесът не е получил и една стотинка помощ от страната, по думите му.

Бившият енергиен министър изясни, че все още на разработване на механизма междинната цена на електрическата енергия на пазар " ден напред " на Българска самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) за месец декември е 453,11 лева./MWh. Тази цена е 280% по-висока от плануваната от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) цена за интервала. За съпоставяне, за месец октомври междинната цена е 368,61, а за месец ноември е 408,18 лева./MWh. В избрани часове през месец декември цената на електрическата енергия доближава съвсем 1000 лв., което е 8,4 пъти (840%) над плануваната от регулатора цена в решение от 01.07.2021г.

Опозицията от ГЕРБ се притеснява, че т ези цени на електрическата енергия ще доведат до банкрути на компании, всеобщи съкращения, нарастване на безработицата, нарастване на разноските за компенсации за безработица, нарастване на цените на крайните артикули, понижаване на покупателната дарба, риск от спад на Брутният вътрешен продукт, понижени доходи от налози и осигуровки и други.
 Бизнесът отхвърля да заплаща евтиното парно на софиянци, желае правдивост на пазара
Бизнесът отхвърля да заплаща евтиното парно на софиянци, желае правдивост на пазара

Социалната политика да спре да се извършва през енергийната система, упорства АОБР

За да се избегнат тези отрицателни резултати за бизнеса и стопанската система на страната, е належащо да бъдат признати нови обезщетителни ограничения от 01.12.2021. С оглед на непрекъснато растящите цени на електрическата сила, отплата от 110 лева./MWh е извънредно незадоволителна, съгласно Делян Добрев.

В свое писмо до министър-председателя, работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ оферират обезщетителният механизъм да бъде 75% от разликата сред борсовата цена и прогнозната пазарна цена. В сходно мнение от БФИЕК оферират към тази отплата да бъде въведен низък предел, с цел да няма свръхкомпенсация, ако силата е закупена по дълготраен контракт на по-ниска цена.

Решението, което ГЕРБ предлага, цели да задължи министъра на финансите и министъра на енергетиката да вкарат обезщетителен механизъм за небитовите крайни клиенти, с възобновяване на средствата в размер до 75% от разликата сред прогнозната пазарна цена, избрана в решението от 01.07.2021г. на КЕВР и средномесечната цена на пазар " ден напред " на платформата на БНЕБ.
 Бизнесът не хареса 30-процентовия таван на обезщетенията за ток
Бизнесът не хареса 30-процентовия таван на обезщетенията за ток

Мярката била извънредно незадоволителна

Според плановете на регулатора размерът на свободния пазар на годишна база е към 22,1 млн. мегаватчаса, т.е. средномесечното ползване на небитовите крайни клиенти е към 1,85 млн. мегаватчаса. Максималната стойност за отплата за 1 мегаватчас по оферти механизъм би била 248,25 лева при средномесечна цена на пазар " ден напред " на БНЕБ за месец декември - 450 лева за мегаватчас. Тоест, оптималният нужен бюджет за месец декември е 460 млн. лева

При предстояща цена от 739,3 лева за мегаватчас за месец януари, оптималната стойност на компенсацията ще е 465,23 лева за MWh - оптималният нужен бюджет за януари месец е 860 млн. лева Калкулирайки по подобен метод обезщетенията за февруари и март, получаваме оптимален размер за обезщетенията за целият интервал от 01.12.2021 до 31.03.2022 в размер на 2,96 милиарда лева . Реалният размер на компенсацията ще е доста под тази стойност, защото предлагането изключва забележителен брой клиенти с дълготрайни контракти на по-ниска цена, които или не биха получили обезщетения, или те биха били много по-малки.
 От 1,5 до 2 милиарда лв. обезщетения за ток и газ дава страната
От 1,5 до 2 милиарда лв. обезщетения за ток и газ дава страната

Средствата ще се обезпечат от Фонда за сигурност на енергийната система

Източниците за финансиране на обезщетенията могат да бъдат: усъвършенствано бюджетно салдо в размер на 5 милиарда лева.; остатък във ФСЕС заради повишения размер на квотите както и по-високите вноски от 5% върху оборота на производителите на електрическа енергия и преносните оператори; свръхпечалбите на производителите на електрическа сила АЕЦ " Козлодуй ", НЕК и други. Себестойността на 1 мегаватчас електрическа енергия създаден в АЕЦ " Козлодуй " е 55,01 лева, а от водноелектрическите централи на НЕК е 83,43 лева При цена на силата от 739,30 за януари, единствено за този месец ще се генерират свръхпечалби в размер на над 1 милиарда лева Кумулативните свръхпечалби на сдруженията за интервала на обезщетенията ще е 2.9 милиарда лева

Нашето решение има посочени източници на финансиране на това, което предлагаме, отбрани предлагането и Жечо Станков от ГЕРБ. За сигурност за бизнеса се разгласи Петър Петров от " Възраждане ". Настимир Ананиев от Политическа партия съобщи: " Проблемите на бизнеса идват от ГЕРБ " . Пленарна зала, съгласно Рамадан Аталай, би трябвало да излъчи сигурност и успокоение за бизнеса. Александър Ненков от ГЕРБ се възмути от оглушителното безмълвие от страна на ръководещите и допусна, че за тях очевидно трябвало да се къпем по двама, с цел да се спести от високите цени на тока. Заместник-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин се пошегува с това " ограничаване " за къпане по двама и допусна, че банята може да се реализира взаимно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР