Депутатите отхвърлиха на първо четене и двата законопроекта за защита

...
Депутатите отхвърлиха на първо четене и двата законопроекта за защита
Коментари Харесай

Усвояването на над 720 млн. евро по Плана за възстановяване е под въпрос

Депутатите отхвърлиха на първо четене и двата законопроекта за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания. Според източник на bTV от Министерския съвет без тези законови текстове е под въпрос усвояването на 720 милиона евро по Плана за възобновяване и резистентност.

Депутати от " Продължаваме промяната " и " Демократична България " изясняват, че това е един от антикорупционните закони, подложен от администрацията в Брюксел като значимо изискване, с цел да може да усвои страната ни полагаемите ѝ се евросредства. Така осъществяването на проекта може да се блокира за месеци напред.

Единият план на Закон за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания, беше импортиран от Министерския съвет (МС), другият - от Надежда Йорданова ( " Демократична България " ) и група народни представители. И двата законопроекта въвеждаха условията на европейска инструкция по отношение на отбраната на лицата, които подават сигнали за нарушавания на правото на Европейски Съюз, заяви Българска телеграфна агенция.

Със законопроекта на Министерски съвет се предвиждаше построяването на канал за вътрешно подаване на сигнали и основаването на централен орган за външно подаване на сигнали. За външен орган за подаване на сигнали се оферираше да бъде избрана Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество. Предвиждаше се даването на отбрана на лицата, подаващи сигнали.

Внесеният законопроект от " Демократична България " (ДБ) значително беше еднакъв с оферти от Министерския съвет план и също предвиждаше построяването на канал за вътрешно и външно подаване на сигнали, като задължени лица за построяването на вътрешен канал са всички работодатели в обществения бранш и работодателите в частния бранш с 50 и повече служащи и чиновници. От Демократична България предлагаха при построяването на външния канал за подаване на сигнали, да се сътвори опция за анонимизиране на персоналните данни с криптографски способи и средства.

Служебният министър на правораздаването Крум Зарков уточни, че със законопроекта се транспонира инструкция, която е трябвало да бъде въведена в българското законодателство през 2019 година и в този момент сме в наказателна процедура. Този закон е от Плана за възобновяване и резистентност и то от онази част, която да бъде реалност до края на годината, с цел да получим втория транш, означи той.

Във връзка с рецензии от ГЕРБ-СДС и от " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков изрази удивление, че " има недоволство " против това трудовото законодателство да бъде в обсега на законопроекта. Той означи, че това са най-трудно доказуемите и сигнализирани нарушавания, тъй като служащият е в йерархическа взаимозависимост от своя шеф и се тормози да алармира. Не виждам каква покруса е това, в противен случай - аз персонално като министър държах отбраната на служащите и на трудовите права да са залегнали в този закон, съобщи той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР