Депутатите от парламентарната правна комисия заседаваха цяла нощ, за да

...
Депутатите от парламентарната правна комисия заседаваха цяла нощ, за да
Коментари Харесай

Сериозни промени в Изборния кодекс след 15-часово заседание на Правната комисия

Депутатите от парламентарната правна комисия заседаваха цяла нощ, с цел да одобряват на второ четене измененията в Изборния кодекс, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Заседанието на правната комисия стартира през вчерашния ден в 14.30 ч., като продължи близо 15 часа. Някои от изборните правила бяха изменени напълно.

По време на съвещанието правната комисия заличи регион „ Чужбина ”, усили броя на нужните заявки за разкриване на секции зад граница и подвигна броя на членовете на Централната изборна комисия.

Депутатите от комисията с болшинство взеха решение да се усили броят на нужните заявки за разкриване на секции зад граница от 40 на 100.

С гласовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи беше върната хартиената бюлетина. Така при гласоподаване остава опцията правото на глас да се упражнява и електронно, и с хартиена бюлетина.

Мнозинството в правната парламентарна комисия реши още секционните комисии да не предават на районните изборни комисии записващите механически устройства от машинното гласоподаване, а разписката от машината, която до момента служеше за контролни цели, да се смята за бюлетина от машинно гласоподаване.

Така сумирането на резултатите няма да се дефинира от машините, а от членовете на секционните комисии, които ще преброяват бюлетините. При броенето и попълването на протоколите ще има видеонаблюдение, само че то няма да се записва на електронен притежател.

Сред признатите оферти е и основаването на звено за ръководство на машинното гласоподаване към ЦИК. То беше гласувано още на първо четене по предложение на " Демократична България ", само че ГЕРБ внесоха промяна преди второто, в която бяха заличени думите " електронно гласоподаване ".

Мирослав Иванов сподели, че с признатите промени протоколите, които секционните изборни комисии ще попълнят стават доста дълги и комплицирани, а това е риск от допускането на още повече неточности.

Според Асен Василев от Политическа партия, с държанието си да поддържа тези промени Българска социалистическа партия торпилира диалозите за държавно управление с " Продължаваме промяната " при възможното връчване на втори изследователски мандат.

С друго решение, по предложение на " Възраждане " съставът на ЦИК се усилва от 15 на 25. Мотивът на вносителите е, че по този начин всички парламентарно показани групи ще бъдат съразмерно показани в комисията.

По предложение на ГЕРБ отпадна публичният съвет към ЦИК.

Общественият съвет към ЦИК е основан през 2014 година и в него членуват 16 неправителствени организации, които са записали наблюдаващи на изборите. Като задачата на основаването му е обезпечаване на бистрота, либералност и почтеност на изборния развой. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР