Депутатите от новия 46-и парламент възнамеряват да се откажат от

...
Депутатите от новия 46-и парламент възнамеряват да се откажат от
Коментари Харесай

Новите депутати са на път да се откажат от бонусите си

Депутатите от новия 46-и парламент имат намерение да се откажат от спомагателни хонорари, които им се отпускат по графата за " предпочитани за България задания ". Около това решение се сплотиха представителите на всички партии във краткотрайната комисия, която изготвя новия парламентарен устав.

И и в късия живот на предишния парламент през май тематиката бе повдигната от " Демократична България ", която настоя да се постави таван на бонусите и те да са до 25% от месечната им заплата, което се равнява на към 1220 лева Преди това правилника нямаше ограничавания за парите.

Допълнителните хонорари бяха записани в правилника на Народно събрание още преди 14 година по времето на тройната коалиция. С присъединението на България към Европейския съюз през 2007 година депутатите си отпуснали по 70% добавка към заплатата си, а година по-късно са взели цяла заплата
бонус. От тогава никой не е получавал пари по сходни " предпочитани " за страната задания, изясни шефката на Народното събрание Ива Митева от " ИТН ", която дълги години беше юридически специалист в Народно събрание.

" Силно се надявам да се постави завършек на това приемане на пари в плик и да го регламентираме един път вечно “, уточни още Митева за предлагането да бъдат спрени спомагателните средства на депутати в размер на две трети от възнагражденията им, които те харчат за представителни разноски и за възнаграждение на сътрудници.

РОТАЦИИ

Депутатите се сплотиха и към тезата в комисията по правни въпроси, която е една от най-важните в законодателния развой, да бъде основана подкомисия, която да оказва помощ за запълване на нормативни празноти.

В правилника ще бъде написано още, че се основава н ова Комисия по националната сигурност, към ще работи непрекъсната подкомисия, занимаваща се с контрола върху Специалните разследващи средства. Подорганът ще се управлява на ротационен принцип от представител на всяка парламентарна група, планува новият план на устав. Редуването ще е на всяка нова сесия на Народното събрание.

Депутатите от комисията по разработване на новия устав ще имат разполагаем два дни да създадат своите оферти, а по-късно те ще бъдат подложени на гласоподаване от комисията и пленарната зала.

Ива Митева още един път акцентира, че няма публично предложение за смяна в метода и времето, по който Народното събрание организира своите съвещания, а единствено тематиката е повдигната за разискване. " Много значително е да престанат да се одобряват закони без диспути “, изясни ръководителят на Народното събрание.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР