Депутатите от мнозинството в Народното събрание подкрепиха на първо четене

...
Депутатите от мнозинството в Народното събрание подкрепиха на първо четене
Коментари Харесай

Промените за смесената система за такси за пътищата минаха на първо четене

Депутатите от болшинството в Народното събрание поддържаха на първо четене измененията в Закона за пътищата, с които се вкарва тол системата. Измененията плануват въвеждане на електронна винетка за леките коли и тол такса за тежкотоварните, на база изминато разстояние.

Със законопроекта, импортиран от ГЕРБ и " Обединени патриоти ", се вкарва основаването на нов метод за събирането на таксите за потребление на републиканската пътна мрежа. От 1 януари 2019 година за леките коли до 3 тона и половина ще отпаднат хартиените стикери, които се лепят на предните стъкла на колите, и ще има електронни винетки.

" Това значи, че когато отидете и си купите своята електронна винетка, системата, когато пътувате по пътищата и по автомагистралата, ще регистрира дали вие сте си платили или не ", изясни един от вносителите на промените - Александър Ненков от ГЕРБ.

Електронните винетки ще са на цените на сегашните винетни стикери и ще са на интервал на прилагане, както и до момента - годишна, тримесечна, едномесечна и седмична. Предвижда се и въвеждането на уикенд винетка.

За тежкотоварните коли над 3 тона и половина се планува увеличение на таксата за пренос от август месец следващата година, изясни Ненков. " Те заплащат сега пренос 12 евро. Няма го на никое място това в света. Буквално те без пари минават през страната ", стимулира се той.

За осъществяването на функционалностите по ръководство и надзор на системата е планувано в Агенция " Пътна инфраструктура " да се сътвори ново структурно звено " Национално тол ръководство ".

Депутати на Българска социалистическа партия разкритикуваха законопроекта с аргумента, че липсват ясни планове и упрекнаха ръководещите, че бавят въвеждането на тол системата.

От Движение за права и свободи настояха сред първо и второ четене да се фиксира система за финансиране на общинската пътна мрежа, като 20 % от тол таксите да отива за поддръжка на общинските пътища.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР