Депутатите от Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии

...
Депутатите от Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии
Коментари Харесай

Шефът на НСИ ще отговаря на въпроси за проблемите с преброяването

Депутатите от Комисията по цифровизация, електронно ръководство и осведомителни технологии към Народното събрание ще изслушат ръководителя на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Въпросите към него са по отношение на зародилите проблеми с електронната система за ‘’Преброяване 2021″.

Цветарски би трябвало да показа отчет, който да даде отговор на въпросите какви са параметрите на публичната поръчка за изработването на системата за „ Преброяване 2021 “, включително стойност на контракта, тип на процедурата и техническа спецификация, какви са аргументите и събитията, довели до краткотрайния срив в системата, какви ограничения и дейности са подхванати за гладкото протичане на преброяването. След серия опити за хакерски офанзиви, на 8 септември вечерта Национален статистически институт спря достъпа до електронното броене. От там увериха, че няма теч на данни от към този момент преброили се. Национален статистически институт обмисля да удължи електронно броене след тези усложнения.

На съвещанието е поканена и ръководителят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова. Тя ще дава отговор на въпроси за готовността за осъществяване на машинно гласоподаване и обвързваните с него действия за изборния развой.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР