Депутатите от ГЕРБ начело с бившия финансов министър Кирил Ананиев

...
Депутатите от ГЕРБ начело с бившия финансов министър Кирил Ананиев
Коментари Харесай

ГЕРБ иска мораториум върху нов дълг

Депутатите от ГЕРБ отпред с някогашния финансов министър Кирил Ананиев оповестиха на брифинг в коридорите на Народното събрание, че ще внесат предложение за налагане на мораториум върху поемането на нов дълг, до момента в който не се одобри бюджетът за идната година, в който новите ръководещи да поемат отговорност пред гласоподавателите по въпроса.

Те оповестиха, че за разлика от предходни години хората са станали доста толерантни към поемането на нови и нови задължения, което непрестанно правело служебното държавно управление, а това щяло да " загроби " бъдещите генерации.

Ананиев разгласи за какво сега не се постанова поемането на нов дълг. Сред аргументите изреди това, че във фискалния запас към края на ноември има 12 милиарда лева, което обезпечава осъществяването на бюджета. ГЕРБ постоянно са теглили държавен дълг единствено когато е носил рентабилност и сме получавали доходи в бюджета, уточни още той. Даде образец с последните излъчвания от по 500 млн. лева, в които постигнатата рентабилност е негативна, т.е. страната ще заплаща на купувачите на дълг. " Оттук нататък страната ще заплаща и ще губи средства, които ще бъдат плащани от бъдещите генерации ", заключи Ананиев. Изчисли, че държаните държавни пари в банки са с 0.7% негативна рента, а тази по държавните облигации е -0.7, което прави " общата загуба " 1.2%.

Допълни, че теглените в този момент заеми се планува да се употребяват за дълготрайни обществени разноски, което ще накара идващите партии да продължат да теглят заеми, с цел да заплащат тези " условно непрекъснати разноски ". Освен това добави, че в случай че към края на ноември бюджетът е на остатък, евентуално по този начин ще приключи и годината и по тази причина няма да се реализира записаният в закона за бюджета недостиг от 4.6 милиарда лева Анализира, че оставащата все още сума от 700 млн. лева до достигането на този таван не е част от него, а е буфер, заложен от ГЕРБ предходната година поради упованието, че може да се наложи потреблението му при задълбочаване на коронавирус рецесията.

Александър Ненков проучва, че ГЕРБ като сегашна съпротива ще извърши дълга си да не допусне новите ръководещи да печелят време, като обезпечават успокоение посредством поемането на нови и нови задължения. " Харченето на пари би трябвало да е въз основата на изкараното, това е дясната политика, а ние сме на прага на едно ляво демократично ръководство, каквото исторически е било време на огромна задлъжнялост, а по-късно са идвали консервативни държавни управления, на които се е налагало да пернат ръчната, разгласи той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР