Депутатите от бюджетната комисия приеха за второ четене бюджета на

...
Депутатите от бюджетната комисия приеха за второ четене бюджета на
Коментари Харесай

Преди окончателно гласуване: Вдигат максималния осигурителен праг

Депутатите от бюджетната комисия одобриха за второ четене бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО). Гласуването мина без основни полемики като депутатите резервираха правото си за разискване за пленарна зала.

Сред противоречивите тематики беше повдигането на оптималния застрахователен предел.

Комисията отхвърли предлагането на опозицията да не бъде увеличаван оптималният застрахователен предел от 3000 на 3400 лева Срещу това се разгласи и финансовият министър Асен Василев, който участва на разискването. По думите му, предходното повдигане на прага от 2600 на 3000 лева не се отразило на Ай Ти бизнеса, нито е довело до отлив на компютърни експерти.

" Вицепремиерът беше пореден през цялото време, само че част от ръководещата съпротива се разгласи против това и се сътвори чувство, че няма обща позиция ", разяснява Петър Чобанов от Движение за права и свободи.

Резерви против нарастването на прага изрече и Георги Ганев от " Демократична България ". Той призна, че компаниите от бранша на осведомителните технологии първоначално са се почувствали афектирани, само че последователно възприели концепцията за повишение на прага.

" Те избират пет години по 8% да пораства прага, в сравнение с внезапно с 40% ", изясни Ганев. По думите му би трябвало да има предвидимост на прага.

От " Демократична България " ще предложат да има механизъм към Кодекса за обществено обезпечаване, който да осъвременява прага по отношение на приходите.

Опозицията настояваше и за по-малко повдигане на минималния застрахователен предел на земеделските производители. Според закона той би трябвало да се изравни с минималният в страната - 710 лв., колкото е минималната работна заплата. В момента прагът е 420 лв..

От ГЕРБ-СДС предложиха също компенсацията за работещи майки през втората година след раждането им да е 70% в допълнение към заплатата. По този метод ще се подтикват дамите да работят. Втората година майчинство ще стане от 1 април - 710 лв..

От държавното управление оферират компенсацията да бъде 50%. Зад това предложение застана и финансовият министър Асен Василев.

" Въпросът е сериозен, въпреки всичко преимуществото на България е по-дългото майчинство. Една майка не може да бъде сменена от една лелка. Мястото на майката, в случай че не е в последна потребност, е да бъде у дома и да си гледа детето ", разяснява Румен Гечев от Българска социалистическа партия.

Основни параметри на бюджета:
Рекорден обществен бюджет планува държавното управление тази година. Разходите доближават над 16,8 милиарда лв..Сред заложените промени в обществения бюджет е увеличението на минималната работна заплата от 650 на 710 лв..Минималният застрахователен приход на земеделските производители се усилва от 420 на 710 млн. лв..Минималният застрахователен предел, в това число и за самоосигуряващи се лица, доближава до 710 лв..Увеличава се оптималният застрахователен приход от 3000 на 3400 лв..Обща сума на приходите и прехвърлянията е 16,8 милиарда лв., което с 1,2 милиарда лв. повече от предходната година. Най-голям дял имат приходите от осигурителни вноски – 9,5 милиарда лв.. Разходите са 16,8 милиарда леваПенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли с 6,1%. До 30 юни минималният размер на пенсията за стаж и възраст е 370 лв.. От 1 юли тя става 392,57 лв..Социалната пенсия за напреднала възраст до 30 юни ще бъде 170 лв., а след тази дата – 180,37 лв.. Таванът на пенсиите ще остане 1500 лв..Увеличава се минималното обезщетение за безработица дневно от 12 на 18 лв., както и оптималното обезщетение от 74,29 лв. на 85,71 лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР