Депутатите от 48-ото Народно събрание отново не излъчиха председател на

...
Депутатите от 48-ото Народно събрание отново не излъчиха председател на
Коментари Харесай

Втори ден 48-ото НС остана без председател

Депутатите от 48-ото Народно заседание още веднъж не излъчиха ръководител на Народното събрание.

Въпреки извършените няколко председателски съвета, както и съвещания, които проведоха от втората по бройка парламентарна партия - " Продължаваме промяната " за избор на началник на законодателния орган и , подобен не бе определен. Затова депутатите ще търсят консенсус за избор на подобен в петък, 21 октомври от 10 ч.

Почетният ръководител на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов съобщи , че в никакъв случай през живота си не е слагал пред името си нищо и никакви звания, с което даде ясна поръчка, че не желае да е началник на Народното събрание и отдръпва номинацията си. Доброто име, което човек сътвори, няма купа по-голяма от това, сподели Рашидов и добави, че по случайност станал народен представител.

По думите му депутатите би трябвало да работят за законопроекти и за бюджет. Върти се една топка за критериите за избор на ръководител на Народното събрание, уточни Рашидов, който би бил благополучен, в случай че още през днешния ден бъде определен ръководител на 48-ото Народно събрание. Това не е смешка, отговорността е страшна работа.

" Както през днешния ден болшинството ни изпрати тука, по този начин ще ни изхвърли . Със ориста и живота на хората не може да се майтапим ", акцентира Рашидов.
 Партиите още търсят първия всред равните в духа на Конституцията
Партиите още търсят първия всред равните в духа на Конституцията

След три часа председателски съвет се разбрали да не си подвикват и да се почитат

Вежди Рашидов се извини и на Корнелия Нинова за всички обиди, отправени от него по неин адрес. Стойте покрай хората и се грижете за тях, прикани Рашидов в умозаключение.

Той настоя партиите да създадат предложенията си за ръководител на Народното събрание: Движение за права и свободи издигнаха Йордан Цонев, Възраждане предложиха нов претендент - Цвета Рангелова, Българска социалистическа партия предложиха Кристиан Вигенин, а ГЕРБ и Политическа партия не издигнаха претендент за ръководител на Народното събрание. Асен Василев и Десислава Атанасова показаха вяра осмислянето за какво депутатите са в залата да продължи и отсега нататък.

За Йордан Цонев депутатите гласоподаваха със 102 гласа за, срещу 66, въздържа ли се 57. - предлагането не бе признато. За Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия гласоподаваха 74 за, срещу 7 и въздържали се 144. За Цвета Рангелова от " Възраждане " гласоподаваха 27 гласа " за ", " срещу " - 86 и въздържали се 112.

На балотаж отидоха Йордан Цонев и Кристиан Вигенин. При балотажа за Цонев гласоподаваха със 102 гласа " за ", срещу - 67, въздържали се - 56, а за Вигенин - 73 гласа " За ", " срещу " - 11 и 141 " въздържа ли се ". Така втори следващ ден 48-ото Народно събрание остана без законодателен началник.
 Ден първи на Народно събрание – без определен ръководител, в параграф 22 и на следващия ден по-мъдри
Ден първи на Народно събрание – без определен ръководител, в параграф 22 и на следващия ден по-мъдри

Рашидов: Всички би трябвало да правят отстъпка, само че е унизително да го желаят от ГЕРБ

По време на дебатите някогашният финансов министър Асен Василев съобщи, че депутатите не хвърлят чоп за най-високия пост в страната, а би трябвало да изберат човек, който ще може да се оправя да управлява Народното събрание, настоя някогашният финансов министър Асен Василев. Той прикани депутатите да не вършат прибързани поръчки и да не хвърлят имена на хора. Нека да дадем късмет да извървим пътя по верния метод с премислени стъпки и без недомислени изявления, сподели още Василев.

Христо Иванов от Демократична България съобщи, че в пленарната зала има задоволително хора, които биха могли да свършат работа като ръководител на Народното събрание . Трябва да се търси вид, който да сплоти 240 депутати, с цел да може никой да не бъде в риск, сподели Иванов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова съобщи, че единствените правила, на които би трябвало да дава отговор всеки един депутат са условията, заложени в Конституцията. Правилата, които са препоръчани всички ръководители на парламентарни групи и които не се оспорват до този миг, Атанасова би желала да бъдат подложени на гласоподаване. Тя настоя да се приключи дебатът по разпоредбите за избор на нов ръководител на 48-ото Народно заседание.

В последна сметка народните представители гласоподаваха за предлагането на Атанасова с 216 гласа " За ", " срещу " - 1, въздържали се 3. Така депутатите прекратиха дебатите за избор на нов ръководител на Народното събрание.

Правилата за избор на нов началник на Народното събрание също бяха подложени на гласоподаване, защото няма оферти за нови. Всички депутати единомислещо одобриха процедурните правила.
 Нинова видя опит някой да открадне Българска социалистическа партия и парламентарната народна власт
Нинова видя опит някой да открадне Българска социалистическа партия и парламентарната народна власт

Соцлидерката няма да разреши никой да върне Българска социалистическа партия в облик на задкулисие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР