Депутатите окончателно приеха промени в Закона за бюджета и вкараха

...
Депутатите окончателно приеха промени в Закона за бюджета и вкараха
Коментари Харесай

Само 8 общински проекта засега са допустими за държавно авансово финансиране 


Депутатите дефинитивно одобриха промени в Закона за бюджета и вкараха общо 631 плана в листата
Само 8 общински плана към този момент са възможни за държавно предплатено финансиранеКъм момента в Министерство на районното развиване (МРРБ) има постъпили 30 претенции за предплатени заплащания от страна на общините, с които да дадат старт на планове, включени в амбициозната стратегия. От тях обаче единствено 8 на обща стойност едвам 6. 5 млн. лева дават отговор на условията за допустимост. Подписаните досега съглашения с общините са на обща стойност 1. 9 милиарда лева Това стана ясно от чуване на министъра на районното развиване Виолета Коритарова и на финансовия Людмила Петкова в Народното събрание.

В рамките на деня депутатите гласоподаваха и одобриха дефинитивно изменение на плановете, включени в бюджета за 2024 година Така общинската стратегия за идващите 3 години ще обезпечи средства в размер на 5. 8 милиарда лева Припомняме, че цената на плановете преди изменението, което е възможно да се прави на всеки 3 месеца, бе 4. 9 милиарда лева

За 2024 година са заложени 1. 7 милиарда лева, само че поради декларираните предплатени заплащания досега, е под въпрос дали тези средства ще бъдат усвоени по предопределение.

Коритарова и Петкова обрисуваха като проблеми това, че документите, която се подава от общините, има пропуски. По думите на Коритарова локалните управляващи незабавно биват осведомени за това, с цел да може да бъдат направени корекции. Тя добави, че почти 20 %, или към 250 заявки са с пропуски и грешки.

Важно конкретизиране, което районният министър направи, е, че с цел да бъде получено предплатено заплащане по план, не е задоволително да има единствено подписано съглашение сред Министерство на регионалното развитие и общината. Местната власт би трябвало да има финализирана социална поръчка с определени реализатори.

Коритарова съобщи, че различен проблем е това, че част от общините имат подписани рамкови съглашения, в които обаче не е планувано предплатено заплащане и надлежно тези планове не могат да получат първични средства по общинската стратегия.

Според някогашния региоанален министър Андрей Цеков (сега народен представител от ПП-ДБ) дребният брой претенции за предплатени заплащания демонстрира, че цикълът на публичните поръчки изостава от първичните поръчки на общините и е доста оптимистично да се счита, че през тази година заложените 1. 7 милиарда лева ще бъдат изхарчени.

И в Министерство на финансите, и в Министерство на районното развиване има подготвеност да бъде повишен административния потенциал, с цел да може институциите да дават отговор на интереса от страна на общините и да придвижват документите по-бързо. По думите на финансовия министър подготовката на плановете от страна на локалната власт ще е от голяма важност и при възможното им включване в европейски стратегии.

Към 10 април са подписани 723 съглашения на стойност 1. 9 милиарда лева Други 200 се преглеждат по ред на постъпване. За над 50 от тях е открито, че дават отговор на условията и следва подписването на споразуменията. Коритарова показа и разбивка на подписаните досега съглашения:

За ВиК обекти – 158 съглашения на стойност 201 млн. лева.;
За реорганизация на общински пътища – 120 съглашения за 441 млн. лева.;
За общински улици и тротоари – 261 съглашения за 440 млн. лева.;
За публични здания – 61 съглашения за 154 млн. лева.;
За спортна инфраструктура – 34 съглашения за 167 млн. лева.;
8 съглашения с друг предмет на стойност 16 млн. лева
Промените в програмата
Министърът на финансите даде повече информация за измененията, които са направени по искане на общините и които бяха признати дефинитивно от депутатите. Корекцията бе направена с промени в Закона за държавния бюджет за 2024 година Промените могат да се оферират от Министерския съвет, въз основа на предложение на кметове на общини, в период до 31 март, до 30 юни и до 30 септември 2024 година

В рамките на първия от избраните периоди (31. 03. 2024 г.), в Министерството на финансите са получени писма от кметове на 167 общини, с общо приложени 1062 броя оферти за промени:

за подмяна на избраните в приложението планове с нови такива (54 броя),
за отпадане на избрани в приложението планове (42 броя),
за допълнение на избраните с приложението планове с нови такива (673 броя), както и
за смяна на параметрите на към този момент планувани в приложението (293 броя).
Броят на плановете в приложението се усилва с 631 плана, или от 1 627 броя одобрените по приложението планове стават 2 258 броя.

С направения законопроект за изменение се реализира заложената цел за предоставяне на опция на общините да извършат следващо приоритизиране и смяна на обектите, нуждаещи се от финансиране, при оптимално отчитане ползите на локалната общественост и публичната значителност на обектите.

Постъпилите в Министерството на финансите оферти от общините за промени, разпределени по направленията са, както следва:

за нови и съществуващи улици и тротоари и оборудванията и принадлежностите към тях – 348 броя;
за нови и съществуващи общински пътища и оборудванията и принадлежностите към тях – 120 броя;
за водоснабдителни и канализационни системи и уреди, представляващи обществена общинска благосъстоятелност - 242 броя;
за здания, обществена общинска благосъстоятелност, в които се дават публични услуги, в т. ч. такива, в които се реализират действия в региона на културата, като се изключи обекти, представляващи недвижими културни полезности – 124 броя;
за обекти на общинската спортна инфраструктура – 45 броя;
за благоустройствени градежи и действия в обитаемоте места, в т. ч. площади, пешеходни и велосипедни алеи и зони, публични паркинги, озеленени площи за необятно публично прилагане и гробищни паркове - 141 броя.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР