Депутатите одобриха ветото на президента Румен Радев върху промените в

...
Депутатите одобриха ветото на президента Румен Радев върху промените в
Коментари Харесай

Депутатите одобриха ветото на президента: Следствието се връща в прокуратурата

Депутатите утвърдиха ветото на президента Румен Радев върху измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с които националното разследване се отделя от прокуратурата.

Така следствието още веднъж се връща в прокуратурата след единствено месец живот.

Бранимир Балачев от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили съобщи, че ще поддържа ветото на президента. „ Нека да проведем сериозен спор по какъв метод ще структурираме проверяващия орган, който да разкрива обективната истината “, сподели Балачев.

„ Ние от ПП-ДБ ще подкрепим ветото на президента против промените в Закона за правосъдната власт “, сподели Надежда Йорданова. „ Оспорените промени бяха признати при един недобър законодателен развой, а на второ четене бяха импортирани неща, които бяха отхвърлени на първо “, съобщи още тя и посочи, че " пороците на законодателния развой водят до ниско доверие в Народно събрание " и те би трябвало да спрат.

Гласуването не мина и без спор сред политическите партии.

На 2 юни по време на второ четене на закона депутатите взеха решение Националната следствена работа да се отдели от прокуратурата. Това стана по предложение на " ", само че се оказа, че то не е прегледано по време на съвещанието на Комисията по правни въпроси.
На 14 юни президентът Румен Радев върна за ново разискване в Народното събрание параграфи 3-10 от Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт (ЗСВ), признат от 49-ото Народно заседание на 2 юни 2023 г.
Оспорените разпореждания плануват обособяването на шефа на Националната следствена работа и следствените отдели към прокуратурите в независими органи.

В претекстовете си президентът акцентира, че тези промени възвръщат състояние, което към този момент е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 година с оглед ефикасното и транспарантно действие на досъдебното произвеждане по наказателни каузи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР