Депутатите обсъждат на първо четене в правна комисия пет проектозакона

...
Депутатите обсъждат на първо четене в правна комисия пет проектозакона
Коментари Харесай

Сарафов атакува предложените промени в НПК: Крайно противоконституционни са

Депутатите разискват на първо четене в правна комисия пет проектозакона за смяна на Наказателно-процесуалния кодекс. Пред публицисти в коридорите на Народното събрание заместник-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов дефинира всички от тях за " извънредно противоконституционни ".

" Не единствено аз, а и сътрудниците, с които приказвам, считат, че това е открит опит за преодоляване на правосъдната система и отсраняване както на основния прокурор, по този начин и на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховния административен съд. Надявам се подбудите да са били по-чисти и да се дължат на недобро познаване на закона, а не на сходни мисли. Ако бъдат признати, това ще е потъпкване с кални ботуши на Конституцията на България ", безапелационен бе той и предизвести, че в случай че някой от законопроектите бъде признат, Конституционният съд ще бъде неотложно сезиран. 

Основният проблем, по думите на Сарафов, е, че в текстовете се планува опция основният прокурор да може да бъде отсранен единствено по сигнал, който съдържа законов мотив, само че не и задоволително данни. " Това е главен текст в накзателния развой: че наказателно произвеждане се образува, когато има законов мотив и задоволително данни. В момента в законопроекта влиза единствено законов мотив. Имам терзанията, че в случай че сходен законопроект бъде признат, още в първите дни ще има 70-80 сигнала, всеки от който ще е съображение да се образува наказателно произвеждане, даже да няма фактология и доказтелства в него ", уточни зам.-главният прокурор. 

Според него, сега основният прокурор не е безотговорен, а това е станало ясно още през 2021 година, когато Конституционният съд е определил, че всеки прокурор може да проверява основния. " Не мисля, че основният прокурор е безотговорен. Отчетност и отговорност са две разнообразни неща и понятия. Той се регистрира пред Народното събрание с годишните отчети и тримесечните чувания. Има и механизъм за търсене на отговорност. При съществуване на легален мотив и задоволително данни, може да бъде формирано наказателно прозиводство против всеки. Всеки един прокурор може да бъде отхвърлен. Висш съдебен съвет реализира надзор, Прокурорската гилдия реализира надзор върху работата на всички. Не съм срещу да има механизъм за следствие на основния прокурор, искам да има отчетност и отговорност на всеки един в Прокуратурата, само че механизмите не могат да бъдат разпра. Това да се проверява галвният прокурор от проверяващ служител на реда значи директен път за политическа принуда ", на мнение е Борислав Сарафов. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР