Депутатите гласуваха решение, с което се задължават министрите в оставка

...
Депутатите гласуваха решение, с което се задължават министрите в оставка
Коментари Харесай

Заседанието на парламента започна с нов скандал

Депутатите гласоподаваха решение, с което се задължават министрите в оставка да дойдат в пленарна зала и да отговорят на въпроси на народните представители.

Преди да бъде гласувано решението ръководителят на Народното събрание Ива Митева заяви, че през днешния ден няма се организира нормалният парламентарен надзор, тъй като министрите са дали основателни аргументи, че не могат да участват.

От левицата не се съгласиха и социалистът Георги Свиленски предложи въпреки всичко те да бъдат задължени да дойдат.

" Правилникът споделя, че всеки петък би трябвало да има парламентарен надзор. Министрите и министър председателят би трябвало да седнат тук и да дават отговор пред Народното събрание. Не знам на какво съображение за следващ път отклонявате парламентарния надзор ", сподели Свиленски.

При гласуването 116 от депутатите бяха " за ", а 203 – " срещу ". Тома Биков от ГЕРБ изиска прегласуване на предлагането. При второто гласоподаване, задължаването на министрите и премиера беше признато със 123 гласа " за ", 22 гласа " срещу ", а 17 се въздържаха.

Председателят на Народното събрание Ива Митева изиска министрите и министър председателят да бъдат известени за решенето на Народното събрание.

Днешното пленарно съвещание, което вероятно ще бъде едно от последните, стартира със скандал. След като преди дни президентът Румен Радев разгласи, че 11 май - вторник, е най-ранната допустима дата за разформироване на Народното събрание, народните представители не могат да се схванат кои оферти да влязат в дневния ред на петъчното съвещание.

Скандалът се развихри откакто лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова настоя в дневния ред да бъде включено второто гласоподаване на точката за преизчисление на пенсиите. Председателят на ПГ на " Изправи се! Мутри вън! "  Мая Манолова изиска да се гледа и нейното предложение за удължение на периода за заплащане на 50 лева добавка към пенсиите до края на годината. 

Председателят на Народното събрание Ива Митева бе безапелационна, че няма да допусне предлагането на Нинова, нито ще включва спомагателни точки в дневния ред, каквито претенции бяха отправени от Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! ".

" Мисля, че ясно споделих, че точката от дневния ред в сряда, беше завършила с гласуването й на първо четене. В самата оценка на въздействието към вашия законопроект сте написали, че е нужна смяна в Закона за държавния бюджет и Закона за Държавното публично обезпечаване за 2021 година Съгласно член 19 от Закона за обществените финанси, не може да се позволява понижаване на разноски и увеличение на доходи преди началото на идната година. Дори и да бъде признат, няма да го позволи,защото сега би трябвало да стане ясно - даже и признато това предложение, то не може да прояви своя резултат. Няма източник на финансиране ", заяви Митева.

След това депутатите от Българска социалистическа партия окупираха парламентарната естрада, а социалистът Иван Ченчев поиска думата и съобщи, че Ива Митева не се оправя с воденето на съвещанието и пояснява правилника, както желае. " Г-жо ръководител, освободете в този момент мястото си. Преди малко стояхте 20 минути сама горе на президиума. Това е оценка за воденето на съвещанието ", сподели Ченчев.

" Искате да пояснявам правилника, както вие желаете. Ще ползвам правилника по този начин, както вие сте го приели да го ползвам ", отговори Митева.

В разногласието се намеси Халил Летифов от Движение за права и свободи, съгласно който от Българска социалистическа партия желаят да провалят съвещанието. " Уважаеми сътрудници, уважаема г-жо ръководител, не позволявайте на народните представители, които нарушават правилника, на вас да споделят по какъв начин нарушавате правилника ", съобщи още той.

Ива Митева прекъсна съвещанието за 15 минути и свика Председателски съвет след искане на " Демократична България ".

В програмата на депутатите беше планувано чуване на управлението на Комисията за енергийно и водно контролиране за новите цени на тока, парното и водата. На дневен ред са и плановете за основаване на краткотрайни комисии за законността на обектите на „ Росенец “ и за определяне дейностите на органите на реда по време на митингите предишното лято, както и първо четене четири законопроекта, импортирани от „ Изправи се! Мутри, вън! “. Два от тях са за промени в Закона за изключителното състояние - единият планува добавката от 50 лв. към пенсиите да се изплаща до края на годината и да се спрат насилствените дейности по събиране на обществени вземания от жителите по време на пандемията.

С другия законопроект се предлага поддръжка за бизнеса  на стойност 200 милиона лв., като се планува компании с над 30% понижени доходи да получат еднократна помощ в размер на четири средномесечни заплати, а започващите компании - осем.

В програмата на Народното събрание са първо четене на измененията в Закона за лечебните заведения, които плануват държавните и общински лечебни заведения да бъдат извадени от обсега на Закона за обществените предприятия и промени в Закона за персоналната помощ с оферти за връщане на остарелия режим за приемане на персонални асистенти.

В дневния ред е планувано разискване на плана на БСП за възлагане на Министерски съвет  да договаря за съветската ваксина против COVID-19 " Спутник V ".

В рамките на парламентарната комисия за проверка на досегашното ръководство би трябвало да продължи изслушването на предприемача Светослав Илчовски. Преди два дни зърнопроизводителят отправи обвинения в рекет на най-високо равнище, в това число към премиера Бойко Борисов и районния министър Петя Аврамова.

По проект комисията за проверка би трябвало да изслуша и представители на институциите и частните реализатори за построяването на станалата известна подпорна стена с хотелски стаи в морската околност Алепу.

За през днешния ден е планувано и съвещание на парламентарната здравна комисия, която би трябвало да изслуша отрасловия министър в оставка Костадин Ангелов, шефа на НЗОК и ръководителите на оперативния и имунизационния щаб. Управителят на Здравната каса ще запознае комисията с  осъществяването на бюджета към 30 април.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР