Депутатите гласуваха решение, с което се задължават министрите от третия

...
Депутатите гласуваха решение, с което се задължават министрите от третия
Коментари Харесай

Депутатите задължиха министрите да дойдат в НС, скандал заради Росенец и пенсиите

Депутатите гласоподаваха решение, с което се задължават министрите от третия кабинет на Бойко Борисов да дойдат в пленарна зала и да бъдат изслушани. Те би трябвало да отговорят на въпроси на народните представители.

Преди да бъде гласувано това решение ръководителят на Народното събрание Ива Митева ( " ИТН " ) заяви, че през днешния ден няма да има нормални парламентарен надзор, тъй като министрите са дали основателни аргументи, че не могат да участват.

От левицата не се съгласиха с това и депутатът Георги Свиленски предложи въпреки всичко те да бъдат задължени да дойдат.

" Правилникът споделя, че всеки петък би трябвало да има парламентарен надзор. Министрите и министър председателят би трябвало да седнат тук и да дават отговор пред Народно събрание. Не знам на какво съображение за следващ път отклонявате парламентарния надзор ", сподели той.

При първото гласоподаване 116 от депутатите бяха " за, а 203 - " срещу ". Тома Биков от ГЕРБ изиска прегласуване на предлагането. При второто гласоподаване, задължаването на министрите и премиера беше признато със 123 гласа " за ", 22 гласа " срещу ", а 17 се въздържаха.

Скандал

Междувременно депутатите от " Българска социалистическа партия за България " и " Демократична България " желаеха изключителни точки в днешния дневен ред. От левицата продължиха да упорстват да бъде гласувано предлагането им да се одобряват накуп измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, които плануват актуализиране на пенсиите към 2018 година, съобщи Българска национална телевизия.

Предложението не беше подложено на гласоподаване, тъй като опонира на правилника на Народното събрание, заяви ръководителят Ива Митева. Тя отхвърли да бъде въведена и поискана изключителна точка от " Демократична България " за основаване на Комисия за следствие на случилото се на Росенец през предишното лято.

Причината да не бъде включено предлагането е, че то е било заложено в дневния ред за сряда. Тя не може по устав на Народното събрание да бъде пренесена.

От Движение за права и свободи оповестиха, че в действителност е невероятно да бъде включена точката, само че другояче биха подкрепили основаването на комисия за Росенец.

За тази комисия упорстват и от " Изправи се! Мутри вън ". Оттам упорстват и да бъде удължено времето за приемане на добавка от 50 лв. за пенсионерите.

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов поздрави Ива Митева, че съблюдава дневния ред. Той настоя с изключение на комисия за Росенец да бъде импортирано предложение и за следствие на градежа край Алепу като изясни, че там " може да има топла връзка и депутатът Мая Манолова " .

" Скоро съгласно вашите измислици ще се откажа прекупвач на къщата в Барселона и на кюлчетата в чекмеджето. Забравихте, че архитект на този план е брачният партньор на вашия вицепремиер Екатерина Захариева, както и непосредствен човек на Валери Симеонов . За да се спрат спекулациите, господин Рашидов, ви поканвам да дойдете на днешното съвещание на комисията за инспекция, тъй като сме призовали всички наранени да бъдат изслушани ", отвърна Манолова от парламентарната естрада.

От " Демократична България " настояха оферти за изключителните точки да бъдат направени от Ива Митева.

" Г-жо Манолова, когато вие не говорите, не съм спокоен. Още по-незаконен е Буджака, лятна резиденция на човек, доближен край вас . Лятна резиденция си направиха и почтени каолинови крале. Затова желая да се вкарат и тези неща в дневния ред ", разгласи Вежди Рашидов.

Маноил Манев от ГЕРБ добави, че всички претенции за краткотрайни комисии са предизборна акция на депутатът Мая Манолова.

От ГЕРБ обясниха, че също желаят да бъде основана комисия за Росенец, само че не и в несъгласие на правилника.

След предложенията депутатите влязоха в режим на персонални пояснения и процедури по воденето на Народното събрание. В последна сметка ръководителят на Народното събрание Ива Митева даде 15 минути отмора и свика председателски съвет за изясняване на обстановката .

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР