Депутатите без зелен сертификат няма да могат да работят дистанционно.

...
Депутатите без зелен сертификат няма да могат да работят дистанционно.
Коментари Харесай

Окончателно! Без зелен сертификат за депутатите в НС, карант...

Депутатите без зелен документ няма да могат да работят отдалечено. Това стана ясно, откакто Народното събрание не одобри публицистичното предложение по този проблем на ГЕРБ-СДС.

От дали своят вот 193-ма народни представители, " за " бяха 77, а " срещу " - 99.

Народните представители обаче взеха решение, че поставените под карантина поради ковид ще могат да вземат участие в съвещанията посредством онлайн платформи. Вносител на предлагането е Лена Бориславова от ПГ " Продължаваме Промяната " и група депутати.

" За " бяха 155 народни представители, " срещу " 19, 18 депутати се въздържаха. От ГЕРБ-СДС 19 парламентаристи гласоподаваха против предлагането, 18 се въздържаха.

Подобни правила действаха и по време на 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно заседание.

Днешното съвещание вместо с парламентарен надзор още веднъж стартира с диспути за зеления документ - точката, която стана мотив за разногласия и на предходните две съвещания.

Преди началото на дебата по точката декларация в поддръжка на зеления документ прочете Александър Симидчиев от ПГ " Демократична България ". Вчера от групата споделиха, че те ще предложат собствен план на решение по проблема със зеления документ и приложението му в Народно събрание.

Коронавирус документът би трябвало да важи и за всички народни представители, съобщи проф. Александър Симидчиев.

" 47-ото Народно събрание е определено, с цел да съставлява директно българския народ, затова Коронавирус документът би трябвало да важи и за всички народни представители, по този начин както за всеки наш гласоподавател ", уточни още той и добави, че въпреки заповедта на здравния министър да не покрива категорично правосъдната и законодателната власт, би било демонстрация на " тежка липса на морал " и " представителност " да не се одобри отговорността и да не бъде въведено това условие на територията на българския парламент.

" Хубаво " е, че вие също смятате, че Народно събрание е мол или ресторант, разяснява ръководителят на ПГ " ИТН " Тошко Йорданов, който упрекна Демократична България, че не са поредни в думите си, тъй като ден по-рано споделили, че няма да поддържат предлагането на ГЕРБ-СДС, а през днешния ден били на друго мнение.

Снимка: БТА
Социалистът Георги Михайлов разгласи, че Българска социалистическа партия не е срещу зеления документ, само че той е тематика на друга полемика. Всички депутати на левицата имали зелен документ, само че били възмутени от метода, по който той бил въведен в страната.

От своя страна Маноил Манев от ГЕРБ отговори на сътрудника си от Българска социалистическа партия, че документът би трябвало или да важи за всички, или за никого.

Щом министърът не може да си оправи заповедите, не може да си оправи нещата, би трябвало да бъдем почтени и да кажем тъкмо това. Няма друга теза, няма други философствания, сподели Манев.

Председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова означи, че тематиката сега не е " за " или " срещу " зеления документ, не е и " за " или " срещу " доброволната имунизация.

Снимка: БТА

Обсъждаме план на решение, който е юридически и логичен обикновен - точно дали депутатите, както останалите жители у нас, би трябвало да съблюдават разпоредбите, изясни тя.

По думите ѝ, в случай че огромна част от народните представители не схващат за какво в действителност е дебатът - " той е за това дали ние съблюдаваме разпоредбите, тъй като нашият шеф е българският народ, а хората на собствен ред са задължени да съблюдават същите тези правила ", акцентира Атанасова.

" Ние не ограничаваме права, в противен случай - ние ги разширяваме. Даваме право на депутатите да вземат участие в работата на Народното събрание. Дали събранието наподобява на мол или не, приликите и разликите може да се окажат повече, доколкото съдружните договаряния се водят в мол. Няма драма тук. Отношението ни към зеления документ е просто - или го одобряваме, или не. Хубаво, внесете същото предложение като на ГЕРБ и да се завършва ", съобщи от парламентарната естрада националният представител от ГЕРБ Любен Дилов-син.

От Българска социалистическа партия думата взе Крум Зарков, който попита дали присвоилите парите от " Хемус " били имунизирани и какъв брой антитела имали 8-те джуджета.

Снимка: БТА
" ГЕРБ употребява тематиката, с цел да засвири на струната, че депутатите зачитат себе си повече от другите. Това залегнало в обществото възприятие има своето съображение и не в зеления документ е казусът ", сподели Зарков.

Делян Добрев изиска от присъстващия в залата за парламентарен надзор министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров да ревизира кой от депутатите в залата е с маска и да каже дали ще му наложи глоба.

Асен Василев от ПГ " Продължаваме Промяната " предложи преустановяване на дебата, само че Христо Гаджев от ГЕРБ му опонира, като съобщи, че такава процедура може да се приложи единствено за диспути по второ четене на законопроект.
Снимка: БТА

Вчера Народното събрание не съумя да стигне до гласоподаване на точката, първо, тъй като дебатът навлезе във времето за блицконтрол, а откакто беше обновен, пристигна и краят на пленарното съвещание.
Свързани вести НА ЖИВО Нови разногласия в пленарната зала поради зелените сертификати
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР