Депутати от парламента на Свердловска област приеха законопроект, с който

...
Депутати от парламента на Свердловска област приеха законопроект, с който
Коментари Харесай

Кметът на Eкатеринбург вече няма да се избира пряко

Депутати от Народното събрание на Свердловска област одобриха законопроект, с който кметът на Екатеринбург към този момент няма да се избира директно, съобщи " Интерфакс ".

Така кметът към този момент ще се избира от градския съвет от лист, препоръчан от специфична конкурсна комисия. На съвещанието трябваше да се разиска и различен законопроект, който би запазил изборите с някои промени, само че създателят се отхвърли от него в последния миг, заяви уеб сайтът " Медуза ".

Екатеринбург е четвъртият по величина град в Русия след Москва, Санкт Петербург и Новосибирск. Преките избори за кмет там започнаха през 2010 година, само че покровителите на текста считат, че концентрацията на пълномощия ще разреши по-ефикасно ръководство.

Вчера в Екатеринбург имаше митинги против анулацията на директните кметски избори с искане и за оставка на губернатора Евгений Куйвашев, предложил законопроекта.

" Ще се спестят бюджетни средства "

Общо 42-ма депутати поддържат, а четирима са дали своят вот против текста и той е признат на трето четене, продължава " Интерфакс ". Сред причините в негова поддръжка беше опцията локалните управляващи да изберат най-компетентния кмет и да спестят бюджетни средства, които другояче биха отивали за избори.

Сегашният кмет - Евгений Ройзман - е на поста от септември 2013 година като претендент на партия " Гражданска платформа ". В града съществува и служба " градски управител ", назначен от градския съвет месец по-късно. " Знаех, че ще се случи, само че че ще е толкоз цинично... В обяснителния текст няма аргументация за какво това е нужно, " означи Ройзман след гласуването. По думите му е ясно, че " губернаторът не написа (законопроекта) самичък ".

Ройзман не счита да взе участие в бъдещия конкурс за избор на кмет, защото има вяра, че няма да бъде назначен. На съвещанието, на което депутатите анулираха гласуването, той изясни, че средствата за избори са към 150 млн. рубли за 5 година, а бюджетът за пиар на губернатора - към половин милиард. " Ако приемете този закон в този момент, ще се схване като подозрение в умствените качества на жителите на Екатеринбург, като съмнение... и огорчение към (тях), " предизвести Ройзман, заяви уеб сайтът Znak.com и РБК.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР