Депутати от Демократична България внесоха в парламента законопроект, според който

...
Депутати от Демократична България внесоха в парламента законопроект, според който
Коментари Харесай

Предложение: 20% от приходите от данъци да остават в районните общини

Депутати от " Демократична България " внесоха в Народното събрание законопроект, съгласно който 20% от постъпленията от налози и такси да остават в регионите Инициативата е на районния кмет на " Триадица " Димитър Божилов Целта е жителите да усещат бърз резултат и усъвършенствания, разчитайки на кметовете, които са избрали мажоритарно
Столичният регион " Лозенец " е с размерите на цялостен регионален град - по брой на популацията се приближава до Велико Търново. Въпреки това неговият кмет не разполага със личен бюджет - за всяка дупка, която желае да поправи, или за всяка детска площадка, която желае да построи, той би трябвало да се моли на кмета на София или на общинските съветници. И, несъмнено, да чака добродушно реда си на опашката от " молещи се ". Това е, в резюме, казусът с изчезналата децентрализация на локалната власт. За потребността от такава се говореше още при започване на този мандат на кмета Йорданка Фандъкова (2019 г.), само че в последна сметка тя

Кметът на регион " Триадица " Димитър Божилов, който е усетил всички негативи от неслучването ѝ, обаче взема решение да инициира тази дълго чакана смяна. Той пробва на няколко пъти да реши казуса на локално равнище по този начин, че децентрализацията да се случи с вътрешен акт, само че тази концепция не среща утвърждение. " Така изготвих, който съгласувах с сътрудниците от " Демократична България ", както и с неправителствения бранш, и получих нужната поддръжка ", изяснява той.

Законопроектът планува 20% от постъпленията от налози и такси, акумулирани в съответния регион, да останат в него, а другите 80% да се разпределят, както и в този момент - от огромната община. Това действително е частична децентрализация, само че тя би била задоволителна на този стадий, с цел да се усети смяна, настояват районни кметове. към този момент е импортирано в Народното събрание, като не е ясно по кое време и дали ще пристигна ред за неговото гласоподаване - има голям брой значими закони, който следва да бъдат гласувани в околните месеци, а към момента има и риск от нови предстрочни избори
Реклама
Предложената промяна не се отнася единствено за София, ами и за другите общини с районно разделяне: Пловдив и Варна.
20%, за които всеки областен кмет мечтае
Районните кметове в 24-те софийски региона се намират в парадоксална обстановка. Те са определени мажоритарно и поради стратегия, с която са се явили пред гласоподавателите, само че на процедура няма по какъв начин да я извършват заради мощно лимитираните си пълномощия.
Връщането на 12 декара от Борисовата градина сподели, че районните кметове могат да извоюват и огромни победи, свързани с осъществяването дълго чакани обещания от страна на общината. В случая основател на " връщането " беше кметът на " Средец " Трайчо Трайков. Фотограф: Юлия Лазарова
" На ежедневна база посрещаме сигнали недоволства които са незначителни за равнището на огромна Столична община, само че извънредно обилни за хората, които са ни ги написали. Нашето предопределение като районни кметове е да сме най-близко до хората. Това не може да стане, когато сме лишени от това да разполагаме със личен бюджет. Тогава мажоританият избор олеква ", разяснява за " Капитал " Димитър Божилов.
Районните кметове станахме юристи на хората: започнахме да обикаляме институции, да пишем отчети Димитър Божилов
кмет на регион " Триадица "

Божилов споделя, че регион " Триадица " има потребност от обилни вложения в инфраструктура - тротоари и улици, до момента в който в този момент за поправки на региона се дават към 430 хиляди лева годишно.
Процесът по ремонт на улици също ще е по-лесен. Последно общината употребява формулата 20/80 при поръчката за реорганизация и създаване на тротоари. 20% от общия бюджет са разпределени сред регионите Фотограф: Надежда Чипева Реклама
Кметът на регион " Лозенец " Константин Павлов-Комитата също показва потребността от повече обществени вложения в т. нар " нови квартали " (като да вземем за пример " Кръстова вада " или " Витоша ". " Надявам се тези пари по линия на децентрализацията да влагаме и в придобиване на терени, тъй като в нашия регион това е безспорен приоритет. За " новите квартали с огромен брой нови поданици е извънредно значимо да има стремително, изпреварващо създаване на инфраструктура, с цел да може да настигне жилищното строителство, което се е развило непропорционално на обществената инфраструктура ", разяснява той за " Капитал ".

Павлов показва, че регион " Лозенец " би бил много миропомазан от тази промяна, тъй като хората, живеещи в него, заплащат най-високите налози на глава на популацията и ще усетят директния резултат от тези налози.
Парадоксът е, че най-бързо разрастващите се елементи на общините в действителност имат най-тежки проблеми със свръхцентрализацията и жителите им усещат най-бавно резултат Константин Павлов, кмет на регион " Лозенец "
кмет на регион
Опасенията: неравенства и недобронамерени съветници
Божилов показва, че на този стадий няма политическа воля за цялостна децентрализация и по тази причина предлагането е за 20% от постъпленията да отиват в регионите, а с останалите 80% да се подходи по правдивост.

Така съгласно него ще се избегне слагането на един регион в неравностойно състояние по отношение на различен. Така да вземем за пример, в случай че един регион в случай че е по-атрактивен събира повече пари от такси " позволение за градеж ", общината и общинският съвет могат да насочат към различен, " изоставащ " регион повече " централни " средства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР