Депутати от четворната коалиция предлагат значително да се разширят възможностите

...
Депутати от четворната коалиция предлагат значително да се разширят възможностите
Коментари Харесай

С ваучерите за храна ще ходим на кино?

Депутати от четворната коалиция оферират доста да се разширят опциите за прилагане на ваучерите за храна. Те желаят с изключение на битови сметки с тях да се заплащат също по този начин билети за кино, спектакъл, музеи и галерии.

Добавката е направена сред първо и второ четене на бюджета за тази година от Любомир Каримански, Ива Митева, Георги Ганев, Кирил Симеонов, Настимир Ананиев и Владислав Панев.

В законопроекта на Министерски съвет към този момент бе планувано ваучерите за храна да служат и за възнаграждение на сметките за ток и вода. Неясно за какво заплащането с ваучери на парно, газ и топла вода бяха пропуснати в началото.

Сега шестимата депутати поправят този пропуск, само че и прибавят опцията работещите, които получават от работодателите си ваучери, да ги употребяват за културни действия.

Буквално новият текст гласи ваучерите да може да се употребяват за възнаграждение на " електрическа и топлинна сила, природен газ и вода, на действия, реализирани от културни организации по Закона за протекция и развиване на културата и на показ на компании според Закона за филмовата промишленост ".

Прави усещане, че в претекстовете шестимата депутати не показват никакви причини за включването и на културните действия в обсега на ваучерите.

За 2022 година квотата за ваучери за храна, които ще може да бъдат раздадени от работодателите, е значително увеличена - на 1 милиарда лева при 420 млн. за 2021 година От април доста ще нарасне и таванът на месечната сума, която служащите може да получат под формата на ваучери - от 80 на 200 лева

Ваучерите са освободени от налози и осигуровки както за работещите, по този начин и за работодателите. Те не влизат в облагаемите приходи на работещите, а за работодателите се признават за разноски за данъчни цели.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР