Денят очаквано бе белязан от голямото събитие - откриването на

...
Коментари Харесай

Вечерни новини: Новият парламент - всички срещу ГЕРБ и заявка за реформи; НАТО напуска Афганистан след 1 май

Денят предстоящо бе белязан от огромното събитие - откриването на новия парламент. Първото съвещание бе изпълнено с очевидно по-различна от досегашната сила, като анти-ГЕРБ настроението в залата стана очевидно още с първите изявления на представители на другите групи и при гласуването на ръководителя на новото Народно заседание. Направени бяха поръчки за връщане към правилата на парламентарната народна власт и правовата страна, за сериозна смяна на изборните правила, за обединяване на съперниците на ГЕРБ по съответни проблеми и други

Ще се върне и позабравеният в предишния парламент месечен " блиц надзор ". Първото съвещание на Народното събрание ще се запомни със знаковото неявяване на Борисов, който подаде оставката си не в пленарната зала, а в писмо до Народното събрание. Бе решено обаче още на следващия ден той да бъде извикан и да даде пояснения за дейностите на държавното управление по отношение на Националния проект за възобновяване и резистентност. Планът разписва по какъв начин да се изхарчат 12 милиарда лева от Европейски Съюз за превъзмогване на последствията от пандемията и би трябвало да се съобщи на Европейска комисия до 30 април. Впоследствие обаче Борисов разгласи, че няма да се яви, тъй като излиза в отпуск, с цел да работи " целеустремено " по съставянето на държавно управление, което ГЕРБ ще предложи, откакто получи първия мандат.

Изявленията на партийните водачи потвърдиха упованията, че животът на Народното събрание ще бъде много по-кратък от 4-годишния му мандат. В речта си пък президентът Радев заяви, че още в понеделник ще организира съвещания с парламентарните групи за сформиране на държавно управление и предизвести, че " безпринципна коалиция може единствено да задълбочи рецесията ". НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ Ива Митева от Има Такъв Народ оглави Народното събрание по формулата всички против ГЕРБ, " Демократите " внесоха промени в Конституцията и още оферти за промени

На меко казано вълнуващо първо съвещание на новото Народно заседание депутатът от " ИТН " Ива Митева-Рупчева бе определена за негов ръководител, като получи поддръжка от всички парламентарни групи, с изключение на от ГЕРБ, които се въздържаха. Те единствени поддържаха своята кандидатура - досегашният ръководител Цвета Караянчева, която бе и единствената опция. С този избор още веднъж отпред на Народното събрание застава правист, откакто в предходния традицията бе нарушена първо с Димитър Главчев, а след това с Караянчева.

Междувременно още в първия работен ден на 45-ото Народно заседание " Демократична България " внесе обещаните промени в конституцията и в изборния закон и разгласява оферти за промени в още редица планове.

Внесените промени в Конституцията плануват радикална правосъдна промяна. Предлага се обособяване на прокуратурата като независима самостоятелна институция, а основният прокурор да се избира от Народното събрание с квалифицирано болшинство от три пети по предложение на министъра на правораздаването. Висш съдебен съвет остава административен и кадрови орган единствено за съдиите, съставът му се редуцира до 15 индивида, от които петима са от парламентарната квота. До шест месеца от влизане в действие на измененията да се провежда избор на нов основен прокурор, нов Висш съдебен съвет и нов Прокурорски съвет, предлага още планът. Доколкото става въпрос за промени в Конституцията, те могат да минат единствено със 160 гласа, само че демонстрират насоката, в която ще работи опозицията от Демократична България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР