Денят на народните будители започна със скандал в Босилеград, съобщи

...
Денят на народните будители започна със скандал в Босилеград, съобщи
Коментари Харесай

Скандал в Босилеград в Деня на будителите

Денят на националните будители стартира със скандал в Босилеград, заяви за БГНЕС шефът на културния ни център в Босилеград Иван Николов.

Директорът на главното учебно заведение “Георги Димитров ” в Босилеград Методи Чипев провали програмата във връзка Деня на националните будители, която той бе предложил с съответна дата и час като извънкласно просветително занятие за учениците. При подготовката на събитието той бе декларирал присъединяване на 150 възпитаници от І до ІV клас. В Деня на националните будители в Културния център в града трябваше да се прожектира българският детски филм „ Лили рибката ”. За тази цел посолството обезпечи авторските права на кино лентата, финансира разноските, свързани с отоплението на залата, и обезпечи 150 подаръка с български книги за учениците. Вторият секретар на българското посолството Юлиан Китипов особено дойде от Белград с кино лентата и подаръците, само че учениците останаха затворени в класните стаи, а шефът беше липсващ, алармират от КИЦ Босилеград.

Преди няколко дни част от учениците и техните учители от Босилеград посетиха българското посолство и бяха персонално поканени от дипломат Влайков да участват на това празненство. Учениците и учителите тогава са приели поканата с огромно неспокойствие и упования, които бяха помрачени от едноличните разпоредби на шефа на главното учебно заведение, декларират още от българската общественост в Западните околности.

На събитието е бил поканен и ръководителят на Националния съвет на българите в Сърбия Стефан Стойков, който също омаловажи празника с неприсъствието си.

Въпреки че саботирането на български културни мероприятия в Босилеград е дългогодишна и съвсем постоянна процедура, жителите на Босилеград бяха извънредно сюрпризирани от бруталното отношение освен към Деня на националните будители, само че и към формалните представители на българската страна и изключително към учениците.

Според осведомени културната стратегия е осуетена по заповед „ от горната страна “. Посланието е повече от ясно – не е желателно провеждането на културни събития, утвърждаващи българското национално съзнание измежду българите в Босилеград, декларират от КИЦ Босилеград.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР