Денят на Европа, който отбелязваме на 9 май, се чества

...
Денят на Европа, който отбелязваме на 9 май, се чества
Коментари Харесай

Денят на Европа! Какво честваме и кой е Робер Шуман

Денят на Европа, който означаваме на 9 май, се празнува от от 1986 година, според решение на Срещата на високо ниво на Европейската общественост в Милано, Италия (28-29 юни 1985 г.).

Чества се годишнина от речта (1950 г.) на министъра на външните работи на Франция Робер Шуман в Париж, Франция, в която той излага своя проект за обединяване на въгледобивната и стоманодобивната индустрия на западноевропейските страни (т. нар. " Декларация на Шуман " ) като " първа действителна крачка към европейска федерация ", осведоми Българска телеграфна агенция.
-->
Робер Шуман взе участие във френската опозиция по време на Втората международна война и е хванат и държан заложник от нацистите. Преди войната той е член на френския парламент, а след нея заема редица високи постове във Франция. Написва Декларацията на Шуман за сливане на Европа и попречване на по-нататъшни войни.

Роден като немски жител в Люксембург, Шуман става французин през 1919 година, когато районът Елзас и Лотарингия, където живее, е върнат на Франция. По време на Втората международна война френският водач в заточение Шарл дьо Гол желае от Шуман да замине за Лондон, с цел да работи в неговото държавно управление.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР