Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

...
Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост
Коментари Харесай

На 24 май връчиха наградите „Стара Загора” и „Млада Загора”

Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност – 24 май беше тържествено маркиран на античната улица в Стара Загора. В празника се включиха доста възпитаници, жители и посетители на Стара Загора.

 24-may

„ Върви народе възродени “ прозвуча в осъществяване на хора на Държавна опера – Стара Загора и общинския духов оркестър. Представители на Младежкия общински съвет издигнаха знамената на България, на Стара Загора и на Европейския съюз под звуците на Националния химн. Балони с буквите от българската писменост полетяха в небето.

„ Този ден е изключително важен за нашия град, тъй като има с какво да се гордее в хилядолетната си история. Той е изключително важен със своята нематериалност. Затова нашето обръщение е Стара Загора да стане център на духовността на България. Нека всички бъдем обединени към това, тъй като го заслужаваме “ – сподели Иванка Сотирова, зам.-кмет на община Стара Загора. От името на кмета Живко Тодоров тя благодари на всички, които се грижат духовността да не умира в Стара Загора. На учениците пожела безстрашие, а на зрелостниците – където и да отидат да учат, да се завърнат в Стара Загора.

На церемонията бяха връчени премиите „ Стара Загора “ и „ Млада Загора “ за достижения в науката, изкуството и културата.

Индивидуалната премия „ Млада Загора “ за завоювани призови места в интернационалните и национални състезания и олимпиади и основаване на софтуерни приложения беше присъдена на Йоан Маринов, възпитаник от 12-и клас на Природоматематическата гимназия „ Гео Милев “.

С груповата премия „ Млада Загора “ в направление „ Култура и изкуство “ беше удостоена Школата по дребна пластика с началник Слави Славов към Център за поддръжка за личностно развиване за завоювани призови места в интернационалните и национални състезания и за образуване на естетически и креативен умения.
Колективната премия „ Стара Загора “ в региона на културата и изкуството беше връчена на Държавна опера – Стара Загора и Държавен куклен спектакъл – Стара Загора за взаимната режисура на операта „ Турандот “ от Джакомо Пучини.

С самостоятелната премия в същата категория беше отличен артистът Христофор Недков от Драматичен спектакъл „ Гео Милев “. Той я получава за дейното наличие в културния и публичен живот на Стара Загора, за функциите му в последния креативен сезон, за приноса му във възпитанието на младежите в Младежка театрална студия „ Сцена 99 “.

В категория „ Наука и обучение “ с груповата премия „ Стара Загора “ беше почетен педагогическият колектив на Природоматематическата гимназия „ Гео Милев “ за изключителни достижения на учениците в региона на осведомителните технологии и математиката на олимпиади и състезания на национално и интернационално равнище.

Индивидуалната премия „ Стара Загора “ беше присъдена на Йоанна Димитрова, шеф на Детска градина № 10 „ Светлина “, за висок професионализъм, значими резултати и реформаторски метод към образователно-възпитателния развой, за проявена креативна интензивност и разпространение на просветителните полезности.

Сред формалните посетители бяха още: зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, зам.-кметовете Йордан Николов и Красимира Чахова, ръководителят на Общинския съвет Таньо Брайков, секретарят на Общината Делян Иванов, общински съветници. Тук бяха и представителите на държавната власт: Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, старозагорските народни представители Радостин Танев и Георги Гьоков, регионалният шеф Гергана Микова и заместниците ѝ Петя Чакърова и Красимир Червилов.
Празникът продължи с концерт на „ 4magic “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР