Денят беше тежък, както обикновено осем часа, казва след работната

...
Денят беше тежък, както обикновено осем часа, казва след работната
Коментари Харесай

Как живеят румънците в града на Dacia

" Денят беше тежък, както нормално осем часа ", споделя след работната си смяна в заводите на Dacia 21-годишният Йон. Той се е запътил към служебния рейс, който ще го откара до родното му село. Заплатата му е около 520 евро месечно, споделя мъжът пред " Нойе Цюрхер Цайтунг " (НЦЦ). Работниците с по-дълъг стаж получават повече - с всяка последваща година месечното възнаграждение скача с 20 евро.

Миовени - градът на Dacia

Служебните рейсове обслужват към 30 села в региона, те транспортират и служащите от разположения на 15 км Питещ, както и до центъра на 30-хилядния град Миовени, в който се намират заводите. По времето на Чаушеску Миовени е носил името Колибаси. През 1970-те години е бил трансфорат в център на автомобилната промишленост. Както споделят в Букурещ, който е на два часа път, в Миовени всичко върви напред и нагоре - щом има толкоз доста млади майки с детски колички. 

Наскоро в града е открита болница - първата новопостроена държавна клиника след измененията в Румъния от 1989. Но и тук дефицитът на лекари е огромен проблем, защото доста от румънските медици предпочитат да работят в чужбина. Втората внушителна новопостроена постройка в Миовени е катедралата " Св.св. Петър и Павел " - тишината в нея е в цялостен контрастност с шума в центъра на града - с неговите сергии, магазини, игрални зали и кафенета. Търгува се и по тротоарите, отбелязва швейцарското издание - със остарели облекла, зеленчуци и яйца. Наличието на толкоз доста магазини за облекла втора употреба приказва за това, че и в Миовени парите не доближават.

В кметството, което има типично социалистичски тип, червен килим води от входа към фоайето. Кметът Йон Георгеску хвали тясната връзка със заводите на Dacia, които обезпечават 10 000 работни места. Те са открити през 1966 година и до 1978 са произвеждали по лиценз коли Renault 8 и 12, продавани като Dacia 1100 и 1300 - най-вече в страната и в социалистическите страни. През 1999-а година концернът Renault получава от страната мажоритарен дял в заводите - 51 % и през 2004 прави същински пазарен пробив с по-евтиния модел Logan, който стига и до Западна Европа. По-новите модели Duster и Sandero също се продават добре, отбелязва НЦЦ. Специализираното немско издание Auto, Motor und Sport се стопира на положителните цени на Dacia и отбелязва, че малко производители оферират общоприет автомобил за по-малко от 12 000 евро или SUV под 17 000 евро. Изданието показва още, че от 2024 Dacia възнамерява да стартира производството и на нов модел джип - Bigster.

Град Миовени обаче има проблем, който даже и триумфът на Dacia не може да реши - както се вижда от множеството компании за парични преводи, написа НЦЦ. Между 2002 и 2011 една десета от жителите са напуснали града. Тази наклонност продължава и в този момент, сочи преброяването от 2022 година.

Работа има, само че това не е всичко

И майките с детски колички напълно не се срещат толкоз постоянно, колкото считат в Букурещ, свидетелства Паул Флюкигер. По улицата, на която се намира кметството, младите майки с колички се броят на пръсти, отбелязва създателят и показва, че една от тях се насочва към едно от шикозно-кичозните заведения на града. В него барман е 32-годишният Андрей, чиито родители са работили в заводите на Dacia. Те се гордеят, че в града им има автомобилен цех. И Андрей, който си е татуирал на адамовата ябълка английската дума " rich " (богат), е можел да стартира работа там. Но с усмивка признава, че избира да работи зад бара, защото барман печели съвсем колкото заводските служащи, само че не му се постанова да си цапа ръцете.

Малко преди да се качи в рейса 21-годишният Йон споделя пред НЦЦ: " Поносимо е, само че нищо повече ". Той е благополучен, че промяната му към този момент е свършила. Неговият съвет към швейцарския публицист е да беседва с по-възрастните служащи, множеството от които са удовлетворени от заплатите си. Самият той счита скоро да се реалокира в Букурещ - там имало по-добре платена работа, а и животът в столицата бил по-интересен. " Единственият проблем там са високите наеми ", споделя пред НЦЦ младият служащ в Dacia.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Как Румъния пробва да притегли задгранични служащи

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР