Ден за размисъл преди президентските избори в Северна Македония, съобщава

...
Ден за размисъл преди президентските избори в Северна Македония, съобщава
Коментари Харесай

Ден за размисъл преди президентските избори в Северна Македония


Ден за размисъл преди президентските избори в Северна Македония, оповестява Българска национална телевизия. Един милион и осемстотин хиляди македонци ще избират сред трима претенденти: Стево Пендаровски, повдигнат от ръководещата коалиция, Гордана Силяновска-Давкова от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и Блерим Река. Изборите са първите след смяната на името на страната и са тест за ръководеща коалиция на премиера Зоран Заев.

Основните тематики, които преобладаваха по време на късата предизборна акция са контракта с Гърция за смяна на името и ускоряването на промените в Северна Македония, тъй че страната да реализира една от главните си цели - да получи покана за договаряния с Европейския съюз през юни тази година и покана да се причисли към НАТО през декември - на срещата на върха на Алианса в Лондон.

Стево Пендаровски дава обещание да продължи политиката на добросъседство с България и да форсира промените по пътя към Европейския съюз и НАТО, а Гордана Силяновска-Давкова дава обещание да анулира Преспанското съглашение, нещо, което съгласно мнозина специалисти е невероятно, защото договорът е закрепен в конституцията на страната.

С финални манифестации социалдемократите и ВМРО-ДПМНЕ завършиха предизборната акция за първите президентски избори в Северна Македония след смяната на името.

Според специалисти, доста от гласоподавателите на ВМРО-ДПМНЕ няма да гласоподават за Силяновска, албанците ще разделят вота си на първия тур сред Пендаровски и самостоятелния албански претендент Блерим Река и всичко ще се реши на втори тур на 5 май.

Въпреки предстоящата висока изборна интензивност, прогнозите са, че няма да бъде избран победител на първи тур. Ако и на втория тур на 5 май не бъде достигната нужната изборна интензивност, ще би трябвало да бъдат свикани нови избори.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР