Ден след като си купи 9,2% дял в Twitter, Илон

...
Ден след като си купи 9,2% дял в Twitter, Илон
Коментари Харесай

Twitter - ще го съсипе или съживи Илон Мъск?

Ден откакто си купи 9,2% дял в Twitter, Илон Мъск мигновено отвори анкета за промени на уеб страницата. И влезе в борда на шефовете на компанията, въпреки че дялът му е сякаш " пасивни активи ".

Оказа се, че доста хора им харесва и концепцията, и анкетата - 4,5 млн. са дали глас до момента, 73% са " за ".

" Той е както буен набожен и натоварен критик на услугата, което е тъкмо това, от което имаме потребност в Twitter и в борда, с цел да ни направи по-силни в дълготраен проект. Добре пристигнал, Илон! ", написа пък основният изпълнителен шеф Параг Агравал.
Властта на Мъск е лимитирана
В момента той държи един от най-големите пакети акции - Twitter няма акционер, който еднолично да има контролния пакет, и огромна част от компанията е разпръсната сред банки и капиталови фондове.

Това значи, че със своите 9,2% Мъск не може да се разпорежда с компанията свободно. А съществуването на голям брой мощни акционери значи, че не може просто да залъже останалите в Борда в някое извънредно решение за платформата.

Може ли да си купи още акции? Да, само че единствено до 14,9% от общите - най-малко до момента в който е член на борда (до 2024 г.) и 90 дни по-късно.
Ами упоритостите на Мъск за повече " независимост на словото "?
Мъск се дефинира като абсолютист във връзка с свободата на словото - по този начин изясни решението си да не спре съветските новинарски канали по интернет услугата Starlink (която обаче услужливо обезпечи на украинците при започване на войната).

Последните му изявления преди покупката бяха размишления върху негова лична обществена мрежа, в която да има по-малко ограничавания.

Самият Мъск е прочут с някои злоупотреби на правото си на свободно изложение. Залитал е по антиваксърството, наричал е гмуркач-спасител педофил, даже SEC (американската Комисията по скъпите бумаги и борсите) след други анкети по тази причина дали да продава акции от Tesla.

Макар да има механически ограничавания в директната си власт над Twitter, Мъск има голямо въздействие - с помощта на другите си мултимилиардни бизнеси и 80-те милиона свои почитатели на платформата.

Много анализатори обаче се тормозят, че Мъск може да ограничи така и така не изключително ефикасните опити на Twitter да спре разпространението на дезинформация.
Защо Twitter желае Мъск?
Акциите на компанията часове след новината ясно демонстрират за какво Twitter желае Мъск - напоследък каквото той пипне, става златно. Tesla е най-големият автопроизводител на света, SpaceX работи взаимно с НАСА, а другите му планове като Starlink демонстрират положителни резултати още в тестовия си интервал.

27% растеж на акциите на Twitter не e за подценяване, само че дали Мъск може дейно да оказва помощ на поредна компания в дългото му портфолио?

Мъск постоянно е създавал безпорядък на платформата - и с глуповати смешки, и с филантропия, и със странни изцепки. Възможно е бордът на шефовете да смята, че в случай че облагите на компанията са в негов интерес, този безпорядък може да бъде използван в общ интерес на акционерите.

Twitter е в особена обстановка - първо обществената мрежа бе избавена от Тръмп, откакто изгони към този момент някогашният американски президент, пандемията от COVID-19 продължи да ги поддържа. Тя обаче си отива и в този момент въпросът е какво ще обезпечава растежа на все по-конкурентния пазар на обществените платформи.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР