Ден след като премиера Борисов поиска и получи оставката на

...
Ден след като премиера Борисов поиска и получи оставката на
Коментари Харесай

Вижте коментарите след оставката на Петков

Ден откакто премиера Борисов изиска и получи оставката на обществения министър Бисер Петков, мненията по случай са повече от нищожни.

Вчера зам.шефат на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев съобщи, че повода е неодобрение на премиера от темпа на работа в общественото ведомство. Малко по-късно сътрудника му от Движение за права и свободи Хасан Адемов съобщи че „ това е опит за отпушване на напрежението в обществената сфера “ и дефинира новината като изненадваща. След него се изрече зам шефът на Народно събрание Валери Симеонов, който също съобщи, че не знае за оставката, само че във вторник се събира Съветът на обединението, с цел да взема решение за ремонтите във властта.

ДНес сутринта ръководителят на КТ Подкрепа Димитър Манолов и зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков, разясниха пред БТВ, че  не са знаели авансово за премахване на Бисер Петков.

„ Изненадан съм, само че не до край, можеше да се допусна ", сподели Манолов, загатвайки, че е имало евентуално някаква сериозна причина за това министър председателят да изиска оставката на Петков.

Бисер Петков от дълго време е на точката на дузпата, нормално след избори някой шеф постоянно дава фира, въпросът е какъв да е той, сподели Манолов. Според него със водния режим в Перник разумно е това да е министърът на районното развиване Петя Аврамова, само че тя била политически фактор, а Петков не е.

По думите на Манолов министърът имал душмани и в кабинета, и в личното си ведомство, само че най-слабата му страна била, че не можел да комуникира триумфите си.

Бранков се опита за отбрани министъра, като съобщи, че Петков не е отговорен за казуса с болничните и за абсурда с втората пенсия.

Оставката на Петков мъчно би провокирала напрежение, също така  за първи път от доста време Борисов прави нещо без насила и прочиства властта. Това сподели за " Фокус " политологът Първан Симеонов. Според него оставката наподобява на част от това, което Борисов в последно време почва да прави – прочисване и в партията, и във властта.

След успеха на локалните избори, властта лекичко попрекали с някои неща - първият ден болничен, лицензионния режим за  Аир Би и други, тъй че Борисов в типичния си жанр се усети накъде вървят нещата, сподели Симеонов. Според него даже при тези по-малки митинги на майките, е решил просто да даде жертва.

Думите обаче бяха опровергани от протестиращите майки, тъй като те излязоха със особено писмо до премиера, в което упорстват да не се маха министъра, тъй като е единственият, който е направил най-вече за хората с увреждания.

Бисер Петков за следващ път е в оставка, откакто на два пъти самичък я подаде, само че министър председателят не я одобри. Петков още преди седмици подсказа, че към него има напрежение откакто на процедура абдикира от полемиката за болничните и отхвърли Национален осигурителен институт да е съдия в разногласието.  

Със настоящето решение на премиера на процедура стартира ремонта както в кабинета, по този начин и в партията. Нещо, за което Борисов приказва от дълго време. Неговият приоритет, както към този момент разгласи неведнъж, за идната година са приходите и явно е ришил да проветри старите кабинети.  

За правоприемник на поста към този момент се завъртя името на някогашния царски министър Христина Христова, която е в този момент консултант в Народното събрание.

Очевидно Борисов ще търси за поста специалист от системата по приходи и пенсии, а европейските и национални обществени стратегии ще останат в ръцете на най-големият познавач в министерството – Зорница Русинова. Тя поема и осъществяването на цялата амбициозна стратегия за връщането на българите в чужбина.      

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР