Ден преди Черен петък за пазаруване веригите предлагат сериозни намаления

...
Ден преди Черен петък за пазаруване веригите предлагат сериозни намаления
Коментари Харесай

Черен петък: Как да разпознаем фалшивите намаления

Ден преди " Черен петък " за извършване на покупки веригите оферират съществени понижения и примамливи предложения. Едно от всеки 10 оферти обаче се оказва нелоялно, сочат инспекции на КЗП Очаква се 2/3 от българите да се възползват от по-ниските цени.
Според шефа на Комисията в Пловдив Соня Ориоли акцията по инспекции ще откри дали са лоялни пониженията. " Изискваме счетоводни информации за старите цени и дали спадът в цената на стоките е действителен. Много постоянно до понижението не се афишира новата цена. Санкциите за неточни търговци са от 500 до 50 000 лв. ", обясни тя. 
По думите на сътрудника ѝ Васил Донев при понижение би трябвало да има две цени - остарялата (зачертана) и новата. " Процентът не е наложително да се показва, а единствено интервалът. Изисква се и понижените артикули да са отделени. Проверките не престават до края на седмицата ", добави той.
В студиото на " Твоят ден " Пейо Майорски от " Асоциация за отбрана на потребителите " показа, че най-малко месец по-рано преди ''черния петък " би трябвало да имаме лист с цените, които да съпоставим когато излязат промоциите. " Нужно е по-задълбочено изследване. Вече не е единствено един ден с понижения, има черни седмици, черен ноември, това събитие се комерсиализира, тъй че буди съмнение в самите консуматори дали в действителност интервалът е толкоз преференциален. Преди да се разгласи промоция, би трябвало да се наблюдава дали това в действителност е най-изгодната цена на съответния артикул за интервала на офертата ", съобщи той. 
Богомил Николов от " Активни консуматори " пък даде съответен образец. " Ако една стока на 20 октомври е коствала 200 лв., по-късно на 15 ноември е понижена на 150, а на " черния петък " цената е паднала на 100 лв., търговецът няма право да написа, че има 50% понижение. Той е задължен да уточни най-ниската цена за интервал от 30 дни. След като към този момент е била намалявана, би трябвало да се покаже, че е била 150, а по-късно 100 лв.. Проблемът е, че като консуматори не можем да следим обратно във времето каква е била цената. Трябва да се научим да се съмняваме и да сезираме органите. Глобите би трябвало да се усилят ", акцентира той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР