Ден на радиото и телевизиятаПрочетете ощеНа 7 май отбелязваме Деня

...
Ден на радиото и телевизиятаПрочетете ощеНа 7 май отбелязваме Деня
Коментари Харесай

На този ден: Завършва Втората световна война

Ден на радиото и малкия екран
Прочетете още
На 7 май означаваме Деня на радиото и малкия екран. На този ден съветският академик Александър Попов през 1895 година показва своето ново изобретение – първия радиоапарат в света.

Той показва пред Руското физическо сдружение в Санкт Петербург изобретения от него апарат за предаване и приемане на електрически съмнения на огромни дистанции без проводник, наименуван радио.

Така на 7 май 1895 година е осъществено първото безжичното предаване на известие на разстояние. Именно това, че освен са предавани радиовълни, а посредством тях е предадена информация, е основата на претенцията Александър Попов да се сочи за изобретател на радиото, а 7 май да се празнува като Международен ден на радиото.

През 1899 година Попов включва към уреда телефонна слушалка и основава опция за слухово приемане на сигналите.



Потопен е лайнерът „ Лузитания “ 

През 1907 г. британският лайнер пресича Атлантическия океан за 4 дни 19 часа и 52 минути и печели премията за най-бърз транспортен съд „ Синята лента на Атлантика “. Потопен е на 7 май 1915 година от немската подводница U-20. От общо 1959 души на борда умират 1198 души. Потапянето провокира митинги в Съединени американски щати и след това е измежду мотивите за включването на Съединените щати в Първата международна война.

Германия упреква Съединени американски щати, че с този транспортен съд транспортира скрито муниции за Западния фронт в Европа и по този метод де факто Съединени американски щати взе участие във войната на страната на Англия и Франция. Правителствата на Съединени американски щати и Англия отхвърлят това и настояват, че на кораба са се намирали единствено цивилен лица.



Втората международна война – началото на края

Съветски и полски войски нападат и завладяват Берлин в края на април, а немските елементи в Италия капитулират на 29 април. На 30 април е завладяна постройката на Райхстага, символизирайки военното проваляне на Нацистка Германия, а гарнизонът на Берлин се предава на 2 май.

По това време стават няколко смени в политическото управление на воюващите страни. На 12 април умира американският президент Рузвелт и мястото му е заето от Хари Труман. Бенито Мусолини е погубен от партизани на 28 април, а два дни по-късно Адолф Хитлер се самоубива в обсадения Берлин и е завещан от гросадмирал Карл Дьониц.

Пълната и безусловна капитулация на Германия е подписана на 7 май 1945 година в Реймс, влизайки в действие на 8 май. Последните немски елементи се съпротивляват в Прага до 11 май. А краят на войната е разгласен на 15 август, когато Япония капитулира.



Създадена е компанията  Sony

През 1946 година е учредена е компанията Tokyo Telecommunications Engineering с 20 чиновници, която през 1958 година е наречена Sony.

Името Sony е композиция сред латинското sonus (звук) и английското Sonny Boys (в японския език използвано със значение на „ малолетни гении “). Sony е първата японска компания, която изписва името си на латиница – факт, който поражда много полемики в следвоенното японско общество.

Първоначално компанията създава котлони за варене на ориз. Тъй като това произвеждане се оказва не от най-печелившите, скоро по-късно компанията се концентрира върху производството на електронни уреди за свободното време.

Фирмата Sony разполага с 913 дъщерни сдружения (между които и известния ефирен канал AXN). Към 2010 година Sony има годишен оборот от над 79 милиарда $.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР