Ден 17-ти на войната Руската армия предприема нова офанзива около

...
Ден 17-ти на войната Руската армия предприема нова офанзива около
Коментари Харесай

Ден 17-ти на войната. Киев е под масиран артилерийски обстрел на жилищни квартали

Ден 17-ти на войната

Руската войска подхваща нова атака към столицата Киев, с явното желание да я обкръжи от всички страни. Михайло Подоляк, консултант на украинският президент Зеленски, приказва за „ обсадно състояние “. Същевременно руснаците ускоряват офанзивите в Западна Украйна - към границата с Полша.

- " Жителите на Киев даже и в този момент ги грози неизбежна офанзива. Руските военни съществено са напреднали по посока Киев, само че повече от изток, в сравнение с откъм север ", съобщи представителят на министерството на защитата на Съединени американски щати Джон Кирби на брифинг.

- На подстъпите към Киев всеки ден се водят яростни боеве, съветските сили се опитат да нахлуят в украинската столица. Северозападно от Киев не престават боевете със сухопътните войски на Русия. По данни на английското разузнаване съветските сили сега се намират на към 25 километра от центъра на украинската столица.

- На сателитни фотоси от през вчерашния ден се вижда, че съветските сили се прегрупират на северозапад от Киев, като правят артилерийски обстрел, до момента в който се доближават към столицата. Частната американска сателитна компания Максар (Maxar Technologies) уточни, че на сателитни фрагменти, публикувани през вчерашния ден, се вижда, че съветските военни елементи не престават да се разполагат все по-близо до Киев и правят артилерийски обстрел по жилищни региони, осведоми Ройтерс.

- На фрагменти се виждат също по този начин дълги колони с коли, с които хората се пробват да изоставен Киев, а на други фрагменти се виждат продължаващи пожари на летище Антонов.

- Районите, които са под контрола на Киев, са подложени на непрекъснат обстрел и десетки цивилни са убити или ранени. Губернаторът написа във Facebook, че няма филантропични коридори, по които популацията безвредно да напусне региона.

- Вой на сирени за въздушна паника се чува рано тази заран в доста украински градове, оповестяват локалните медии, представени от Ройтерс.

Сирените се чуват в столицата Киев, в град Лвов, в Одеса, Харков, Черкаси, както и в град Суми в североизточната част на страната.

Атаките на съветските сили в Украйна не престават, написа през днешния ден украинската войска във Facebook, съобщи ДПА.

- " Руските военни са извели отвън строя основния център за радио- и радиотехническо разузнаване на ВСУ ", заяви представителят на съветското министерство на защитата генерал-майор Игор Конашенков. Ударът с високоточно оръжие с огромен обхват по обектите на украинската военна инфраструктура е бил нанесен в събота сутринта, на 12 март. През миналото денонощие съветските военни са свалили пет дрона, в това число два " Байрактар " -а и тактическа ракета " Точка-У ".
Оперативно-тактическата и армейската авиация на Върховен касационен съд е поразила 145 обекта на военната инфраструктура на Украйна.
Включително: три зенитни ракетни комплекса " Бук М-1 ", осем пункта за ръководство и центрове за взаимозависимост. пет склада с муниции, 78 мест а на скупчване на военна техника.

- Около 70 % от източноукраинската Луганска област е окупирана от съветските войски, сподели губернаторът на региона Сергий Хайдай, представен от ДПА.

- В опит да блокират град Чернихов от югозапад съветските елементи се стремят да завладяват градовете Шестовится и Михайло-Коцюбинске, ситуирани на към 15 км разстояние от Чернихов, показва ДПА.

- Украинският президент Володимир Зеленски съобщи през вчерашния ден, че при обстрел е бил развален значим тръбопровод покрай Чернихов, което значи, че градът с население 280 000 поданици може да остане без вода.

- Руските сили ускориха офанзивите си против Николаев, ситуиран на 470 километра южно от Киев, и се пробват да обкръжат града. Украински представители упрекнаха обвиниха Русия, че е обстрелвала с тежка артилерия южния украински град Николаев и е нанесла вреди на онкологична болница и няколко жилищни здания, съобщи Асошиейтед прес.

Главният доктор на болничното заведение Максим Безносенко сподели, че по време на обстрела в лечебното заведение са се намирали няколкостотин пациенти, само че никой не е ранен. Сградата е потърпевша, има изпочупени прозорци.

- Съединени американски щати считат, че съветските удари в Западна Украйна през последните 24 часа са били за да попречат на украинските сили да употребяват летищата, заяви през вчерашния ден американски боен представител, съобщи Ройтерс.

- Кметът на град Луцк в Западна Украйна заяви, че четирима души са били убити и шестима са били ранени при нахлуване против летище в региона.

- Руските военни рядко нанасят удари в Западна Украйна (далеч от бойните полета в северната, източната и южната част на страната). Украйна към момента има 56 изтребителя, които може да се употребява, сподели още американският представител.

- В Сумска област през днешния ден ще бъде отворен " зелен кулоар " за евакуация на дами, деца, възрастни мъже и хора с увреждания, оповестяват украинските управляващи.

- Броят на хората, избягали от Украйна след началото на съветското настъпление, към този момент е над 2,5 милиона, съобщи ДПА, като се базира на Организация на обединените нации.

Службата на висшия комисар на Организация на обединените нации за бежанците заяви през днешния ден, че повече от 1,5 милиона души са минали от Украйна в Полша, към 225 хиляди - в Унгария, 176 хиляди - в Словакия, и 282 хиляди - в други европейски страни.

- От началото на съветската военна интервенция в Украйна до момента Водоснабдителна система на Русия са извели отвън строя 3491 обекта на военната инфраструктура на страната. Унищожени са 123 дрона, 1127 танка и други БМП, 115 реактивни системи за залпов огън, 432 оръдия, 934 единици специфична военна техника.

- Групировката на войските на ДНР при огнева поддръжка на съветските Водоснабдителна система е достигнала обитаемоте пунктове Новоандреевка, Кирилловка и е блокирала Благодатное. Украинските войски напълно са изгубили контрола си над Волноваха. Точни удари са нанесени сутринта на 12 март по военното летище във Василовка в Киевска област.

Боевете в този регион покрай Киев - към 20 километра до украинската столица, се водят още от края на февруари.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР