Демонстрация на свръхпроводимост в лаборатория на университета в Рочестър(снимка: Adam

...
Демонстрация на свръхпроводимост в лаборатория на университета в Рочестър(снимка: Adam
Коментари Харесай

Физици постигнаха свръхпроводимост при стайна температура


Демонстрация на свръхпроводимост в лаборатория на университета в Рочестър
(снимка: Adam Fenster/University of Rochester)

Не е загадка, че постигането на свръхпроводимост при стайна температура може да промени света. Затова и напъните на доста научни екипи са ориентирани към разкриване на вещество с сходно свойство. Една нова разработка в тази област притегли вниманието на научната общественост.

Физици от университета Рочестър в Ню Йорк оповестиха, че са постигнали свръхпроводимост при стайна температура. Резултатите от проучването са оповестени в научното списание Nature, където предходна разработка на същата група беше оттеглена с обвиняване в надали не манипулиране на резултатите.

Търсенето на вещество със свойствата на свръхпроводимост при естествени условия е сходно на вървене на сляпо. Неслучайно всяка нова разработка, в случай че бъде доказана от самостоятелни специалисти, се смята за изобретение. Учените от Рочестър са нарекли новото съединяване „ алена материя ” по прилика с вселената от Стар Трек, защото под въздействието на напън то последователно трансформира цвета си от синьо на розово и по-късно на алено.

В „ розово ” положение веществото демонстрира свръхпроводящи свойства единствено при температура към 21° C. Вярно е, че в това време върху него се упражнява налягане от към 10 хиляди атмосфери. Но това не е проблем. Познавайки химическия състав на обещаващото вещество, може да се откри метод за понижаване на налягането до задоволително равнище или даже до налягането на околната среда.
още по темата
По-нататъшното повишение на налягането оцветява веществото в алено и го привежда в положение на елементарна железна проводимост.

Удивителното съединяване се получава в камера с 99% водород и 1% азот. В тази среда, загрята до 200°C за няколко дни, се слага Лутеций (Lu). След известно време се появява синьо съединяване, чиито свойства се трансформират внезапно към свръхпроводимост, когато се притиска върху диамантена наковалня под налягане от към 10 хиляди атмосфери.

Изследователите настояват, че са измерили деликатно електромагнитните и електрическите свойства на новия материал в камера под налягане и са уверени в неговата свръхпроводимост.

Групата също по този начин съобщи, че по-рано оттеглената публикация е била редактирана и се чака обновена обява. Учените са отворени за полемики и са уверени в повторяемостта на своя опит.

Това дава очаквания, че в обозримо бъдеще свръхпроводимостта при естествени условия може да излезе от сферата на фантазиите. И да се появят електропроводи без загуби на ток, транспортни средства с магнитна възглавница, термоядрени реактори, квантови компютри, портативни скенери за ЯМР и доста други иновации…
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР