Демократична България“ в Народното събрание предложение за предоставяне на военна

...
Демократична България“ в Народното събрание предложение за предоставяне на военна
Коментари Харесай

Демократична България предложи предоставяне на оръжия на Украйна. Радев критикува войнолюбците

„ Демократична България “ в Народното събрание предложение за даване на военна помощ на Украйна , заяви пресцентърът на групировката. Това стана в първия ден от работата на 48-ото Народно заседание на фона на рецензии от президента Румен Радев и водачите на „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия, които са срещу изпращане на въоръжение на Киев.

България не дава военна помощ на Украйна за разлика от всички останали страни от НАТО без Унгария. Предишното Народно заседание страната да може единствено да ремонтира развалена украинска военна техника. Още преди първото съвещание на новия парламент „ Демократична България “ преразглеждане на това решение и даване на оръжия и муниции на Украйна.

„ Агресията на Путин против Украйна е опит за пренаписване на разпоредбите. […] Ние не можем да си затваряме очите за тази война “, сподели съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов от парламентарната естрада.
 Христо Иванов
„ Трябва да се обединим към това, че България би трябвало да сложи тази политика в границите на съюзите, на които принадлежим и да имаме интензивно участие в тези съюзи. А не да се опитваме да водим политика на неутралитет, смятайки, че световната спазъм ще ни подмине “, добави той.

Предложението на „ Демократична България “ пристигна на фона на Румен Радев. Той твърди, че даването на военна помощ на Украйна ще направи България страна във войната, без да дава доказателства. Десетки страни въоръжават Украйна и не са участници във войната.

„ Голямата задача пред политическата класа през днешния ден е да опазим България от пожара, който бушува, тъй като българските гласоподаватели и историята няма да простят на тези, които заради лековерие или изгода, тласнат България във войната “, сподели Радев в речта си при откриването на Народното събрание.

„ Като човек, който е наясно с цената на риска, знам, че таман най-превъзбудените войнолюбци в никакъв случай няма да заловен оръжие и да рискуват живота си, само че с лекост залагат страната и живота на българите “, сподели още президентът.
 Румен Радев
Против даването на военна помощ за Украйна от парламентарната естрада се изрекоха и водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов и председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова .

В поддръжка на даване на военна помощ за Украйна по-рано са се изказвали ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Продължаваме промяната “. Заедно с „ Демократична България “ тези партии имат болшинство.

Проектът на „ Демократична България “ планува и държавното управление да внесе в Народното събрание „ всеобхватна стратегия за превъоръжаване на армията, като разноските за защита доближат най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт “ – цел, сложена за страните в НАТО. Проектът планува още да се провеждат съвещания със съдружниците от НАТО за придобиване на заместваща техника и въоръжение, а държавното управление да внесе план за придобиване на още 8 самолета F-16.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР