"Демократична България" представи ключовите моменти от Дигиталната си стратегия: въвеждането

...
"Демократична България" представи ключовите моменти от Дигиталната си стратегия: въвеждането
Коментари Харесай

Дигитализацията на София е въпрос на политическа воля

"Демократична България " показа основните моменти от Дигиталната си тактика: въвеждането на електронна идентификация на равнището на столицата - SofiaID; основаването на решение за електронни регистри и цялостната електронизация на вътрешния документооборот в общината. Събитието се реализира в споделеното работно пространство SOHO в столицата.

Програмата показаха специалистът по електронно ръководство Божидар Божанов, програмистите и общински съветници Симеон Ставрев и Михаил Паргов, общинският консултант и управител на софтуерни планове Яна Тодоранова и ръководителят на групата на Демократична България в СОС Методи Лалов.

Сред присъстващите бяха актуалният основен изпълнителен шеф на Агенцията за вложения и предстоящ зам.-кмет по дигитализацията на София Владимир Данаилов, ръководителят на екипа на “Визия за София” и шеф на “Софпроект” Любо Георгиев, създателят на цифровата платформа “Гражданите” Иван Митов, съпредседателят на Съвета по нововъведения и член на УС на Българска търговско-промишлена палата Йосиф Аврамов, предприемачът Атанас Шарков, както и представителят на Технически университет - София - Виктор Главев.

София може да се трансформира освен в доста по-удобен и добър за живеене град, само че и в същински развъдник за нововъведения. Въпрос на политическа воля е тези неща да се случат - акцентира в откриващата си тирада ръководителят на групата на "Демократична България " в СОС Методи Лалов.

В последвалата полемика се включи и кметът на регион “Лозенец”, Константин Павлов. "Получавам сигналите от електронните системи във тип на разпечатка с прикрепени с телбод листчета за резолюции. Готов съм да спомагам на всеки, който желае да изследва процесите в районната администрация ", акцентира Павлов и съобщи готовността си да вкарва промени, улесняващи както жителите, по този начин и администрацията.

"Естествено, уповавам се, че откакто има зам.-кмет по дигитализацията, ще има и съответния бюджет и съответното схващане, че ние, примерно, би трябвало да имаме най-малко систематични админи в регионите, тъй като цифровизация без систематичен админ и програмист в районната администрация - това звучи смешно ", добави кметът на регион “Лозенец”.

Предложението на "Демократична България " за въвеждането на електронни регистри разяснява Любо Георгиев. "Дигитализацията - не в първата година и не във втората, само че в случай че бъде приложена тъкмо с тези правила, с тези регистри, може да ни помогне да не се занимаваме толкоз с преместването на папки - това, което множеството хора сега вършат в администрацията, ами тези хора да стартират в действителност да мислят за тяхната общественополезна функционалност ", съобщи шефът на “Софпроект”.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР