Демократична България обжалва отказа на Софийския административен съд (АССГ) да

...
Демократична България обжалва отказа на Софийския административен съд (АССГ) да
Коментари Харесай

ДБ оспорва отказа на административния съд за видеонаблюдение при броенето на бюлетините |

Демократична България апелира отхвърли на Софийския административен съд (АССГ) да прегледа жалбата ѝ против възбраната за видеонаблюдение и лъчение от броенето на бюлетините на парламентарните избори на 4 април.

Жалбата е против решение на ЦИК от 8 февруари, с което са утвърдени Указания за обработването и отбраната на персоналните данни в изборния развой, създадени взаимно с Комисията за отбрана на персоналните данни. ЦИК възприе, че наблюдаващите, покровителите и представителите на партиите и обединенията не могат да снимат и популяризират видео от преброяването на бюлетините, тъй като това съставлява обработка на персонални данни, която не е позволена от закона.

На 15 февруари първоинстанционният съд остави жалбата без разглеждане и уточни, че определението му е дефинитивно. Според Демократична България обаче разпореждането е незаконосъобразно, а правосъдният акт предстои на обжалване. Затова групировката желае от Върховния административен съд да върнете делото на АССГ за разглеждане всъщност.

Обединението се базира на член 120, алинея 2 от конституцията, съгласно който може да бъдат обжалвани всички административни актове, с изключение на категорично посочени със закон.

Формацията се стимулира също, че с Указанията си ЦИК в действителност основава правила, които засягат правата и отговорностите на участниците в изборния развой. " В Изборния кодекс няма наредба за това дали покровителите, представителите на партиите и обединенията и наблюдаващите могат да снимат процеса на преброяване на бюлетините или не. Няма експлицитна възбрана по този въпрос. Същевременно в Указанията се съдържа текст, който сочи, че " всички останали участници в изборния развой не могат да обработват персонални данни посредством видеозаснемане и/или разпространяване ", се споделя в жалбата.

Демократична България акцентира и че в определението си АССГ споделя, че обжалваните инструкции на ЦИК имат общ темперамент и засягат всички типове избори, а освен парламентарните на 4 април. " Към 15.02.2021 година - момента на издаване на оспорваните инструкции, се приготвят два разнообразни типа избори - частични избори за локални органи на власт, планувани за 28.02.2021г., и избори за народни представители, планувани за 04.04.2021. Оспорваните от нас инструкции са оповестени на интернет страницата на ЦИК точно в секцията " Избори за Народно заседание 2021 ", а не в общ раздел или в секцията " Частични избори ", се показва в жалбата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР