Отново дойде сезонът на дините и вкусните плодове ни изкушават

...
Отново дойде сезонът на дините и вкусните плодове ни изкушават
Коментари Харесай

И кората на динята не е за изхвърляне, ето как да я консумираме

Отново пристигна сезонът на дините и вкусните плодове ни изкушават с яркия си цвят и аромата си, още до момента в който ги разрязваме. И най-вероятно по-късно отделените кори отиват непосредствено на боклука. Но тук, става известно, правим голяма неточност.
Прочетете още
Чували сме, че е по-добре да ядем динята със семките, тъй като и в тях се съдържат потребни субстанции, а и оказват помощ на храносмилателната система. Е, кората на този летен плод също не е за подценяване и надалеч не за изхвърляне.

За най-полезната част се счита бялата, която е тъкмо под кората. Тя е с високо наличие на цитрулин. Това вещество се преобразува от тялото ни в аминокиселината аргинин, която подобрява кръвообращението и доставянето на О2 до мускулите, с което подкрепя и тяхното развиване. 



Самите кори пък са с ниско наличие на калории, само че високо на фибри, витамин А, витамин В6, калий, магнезий, цинк и други значими микроелементи. И от това идват редицата изгоди от тяхната консумация.

Защо да консумираме кората на динята

Консумацията на храни, богати на фибри, има удобен резултат върху храносмилателната система и перисталтиката. Освен това подкрепя отслабването, тъй като фибрите ни засищат за по-дълго време и по този начин заобикаляме постоянно нездравословните междинни похапвания. Фибрите имат и още един позитивен резултат - регулират холестерола и равнищата на кръвна захар.

Поради свойствата на веществото циртулин, динята може да бъде наш правилен асистент в подготвителния режим, като ни помогне да забележим по-бързо по-добрите резултати. Освен това потреблението й ни оказва помощ да сме добре хидратирани, което също е значимо, в случай че спортуваме. 

Оказва се, че циртулинът може да подкрепи представянето на мъжете освен в залата, само че и в леглото. Според разнообразни проучвания, той работи като естествена алтернатива на виаграта, а с изключение на ерекцията, подкрепя и качеството на семенната течност.

Още една изгода от цитрулина е, че се справя ефективно с контрола на кръвното налягане и може да овладее хипертонията, най-много при хора с наднормено тегло, написа Healthline. 

Как да консумираме кората на динята

Туршия:  Тъй като динята е другар на краставицата, може да си приготвим кората й по сходен метод, както правим кисели краставички. За задачата я нарязваме на правоъгълни части като изрязваме най-външната зелена част и оставяме единствено бялата. Нареждаме в буркан, прибавяме 1 с.л. сол, още толкоз захар и 4 с.л. оцет. Заливаме с вода и запечатваме. След това слагаме за малко в тенджера на котлона, с цел да се заварят.

В смути и фрешове:  Както може да си направим фреш от любеница, по този начин идващият път може да прибавим и малко от бялата част на кората. По този метод няма да я усетим на усет, само че напитката ще има добавена стойност от потребни субстанции. Същото важи и за постоянното ни смути с разнообразни съставки.

Желирани бонбони:  Това е елементарен метод да оползотворим кората на динята (но не и доста нискокалоричен). Нарязваме бялата част на тънки лентички. В бездънен тиган разбъркваме добре 500 мл вода и 250 г захар. Добавяме парчетата и разбъркваме добре.

Оставяме да се варят на слаб огън към 40 минути. След това ги вадим и преместваме във фурната, където печем за два часа на най-ниската температура. Финалната стъпка е да ги оваляме в захар.

Стир Фрай:  Кората на динята на усет не се разграничава от множеството зеленчуци, по тази причина може да я приготвим наедно с тях - например в бездънен тиган и в добра загрята лой, нарязана на тънки линии дружно с моркови и броколи. След това прибавяме някой азиатски сос и допълваме ястието с варен ориз.

 

 

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР