Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика, в интервю

...
Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика, в интервю
Коментари Харесай

Делян Добрев: Крайно време е да върнем на потребителите свръхпечалбата на "Лукойл"

Делян Добрев, ръководител на парламентарната комисия по енергетика, в изявление за обзора на деня на Радио " Фокус " " Това е България ".

-Вноска от лев на литър за преработвателите на съветски петрол у нас одобриха народните представители на първо четене с измененията в законопроекта за компенсиране на разноските на потребителите на моторни горива. Мярката визира единствено рафинерията " Лукойл ", а вноската във Фонд " Сигурност " на електроенергийната система и неговите доходи ще се употребяват за отплата, в това число и за бизнеса, и ще се трансферират в Национална агенция за приходите. В момента потребителите получават по 25 стотинки на литър бензин или дизел отстъпка за физически лица, и съгласно служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, е съществувала настройката тя да продължи да се изплаща и през идната година. Инициатор обаче на законодателната самодейност е ГЕРБ-СДС. Промяната обаче, колкото и съблазнително да звучи за потребителите, към този момент втори парламент се мотае из коридорите на Народното събрание и събира прахуляк в досиетата на отрасловите комисии. Защо се протака гласуването на законопроекта за компенсирането на разноските на потребителите за горива? Наш посетител е ръководителят на Парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Г-н Добрев, от 7 май вие не спирате да говорите по тази тематика, за какво 8 месеца по-късно вашите сътрудници узряха за вашето предложение?

Защото в 47-ото Народно заседание имаше ясна коалиция на " Лукойл ". Дори в последните месеци, в които Народното събрание нямаше болшинство, разнообразни групи образуваха коалиция на " Лукойл ", които със зъби и нокти пазиха техните свръхпечалби. Аз направих инспекция и имам 18 случая, в които от 7 май до 27 юли съм повдигал въпроса в Народното събрание, желаят чуване на шефа на ДАНС, желаят краткотрайна комисия, внесох план на решение на таван на цените на горивата, с цел да не се оставят жестоко казано българските жители, и всичко това бе отхвърлено методично. Тези оферти даже не бяха допускани за гледане в зала от 47-ото Народно заседание. В сряда се случи нещо сходно - същата или сходна да кажем коалиция " Лукойл " протакаше времето на Народното събрание, с цел да не стигне до точката. При мое предложение да бъде удължено времето, гласоподаваха " срещу " единствено и единствено да не се стигне до точката, която ще ощети финансовия интерес на " Лукойл " и ще отбрани интереса на потребителите. След разразилия се обаче скандал през вчерашния ден сред тях, в четвъртък сутринта предложих още веднъж точката да влезе в дневния ред, и на 20-ия път, в който предлагах предложение в този парламент, беше позволен законопроекта, след това беше и подсилен, тъй като ясно споделих от трибуната на Народното събрание на всички народни представители, че който гласоподава " срещу " този законопроект, значи, че гласоподава " за " свръхпечалбите на " Лукойл " и " срещу " това българските консуматори да получат обезщетения. Не е загадка, това не го споделям към този момент единствено аз, споделят го анализатори, даже от " Лукойл " си признават, че те образуват от началото на войната в Украйна свръхпечалба в размер от 1 лев на литър. Т.е. извънредно време е ние тази свръхпечалба да я върнем на потребителите. В момента единствените, които печелят от дерогацията, която Асен Василев от " Промяната " издействаха за " Лукойл ", е " Лукойл " или част от техните компании и може би фирмите, на които те превеждат някакви средства. Това, несъмнено, е единствено съмнение.

-В последна сметка какво се случва: обложихте ли свръхпечалбите на " Лукойл " и " Литаско "?

От една страна ние ги обложихме със Закона за корпоративното подоходно облагане, като им подвигнаха налога от 10 на 33%. Но през днешния ден на първо четене приехме те да вършат вноска, тъй като знаете, че данъкът зависи от молива на счетоводителя. Ако счетоводителят реши, тази компания ще има облага, в случай че реши, няма да има, ще откри метод облагата да се трансферира някъде в чужбина. А нашият законопроект, който в четвъртък мина на първо четене, подсигурява, че обезщетенията за потребителите не зависят от молива на счетоводителя, тъй като вносителите на съветски нефт, без значение в коя страна са регистрирани, без значение какви резултати демонстрират, би трябвало да вършат вноска във Фонда за енергийна сигурност, която е разликата сред цената на петрола вид " Брент " и цената на Уралския петрол. То по тази причина е тази отстъпка, която " Лукойл " употребява от дерогацията, да не остава в интерес на " Лукойл ", а да остава в интерес на потребителите, защото страната е тази, която издейства на " Лукойл " дерогацията.

-От този номер с левчето се получава, че потребителите у нас са ощетявани с по 10 млн. лв. дневно или 3.5 милиарда лв. на година. Това са коства ми се ваши данни.

Точно по този начин.

-Къде са тези пари? Поне налози върху тях платени ли са? Някой следи ли финансовия поток в цялата история?

Нито са проследени, нито са открити пари, нито ще се заплати налог върху тях, тъй като, знаете, " Лукойл Нефтохим " работи на ишлеме. Т.е. тези облаги се генерират в Швейцария, в Нидерландия, с другите им подразделения, само че не и в България. Т.е. методът на служебния кабинет съгласно мен е неверен. От служебния кабинет вършиха среща с " Лукойл " и " Лукойл " им дали обещание, че ще си реалокират компаниите в България и ще стартират да заплащат в България налози. Само че аз това не го имам вяра, тъй като ние 12 години се нагледахме на това, по какъв начин " Лукойл " не заплаща налози. И по тази причина е значимо да бъде признато нашето предложение, тъй като то не зависи от това дали компаниите на " Лукойл " са в България, Швейцария или Нидерландия, те може да са регистрирани и на Луната, това няма никакво значение, тъй като законът споделя, че без значение къде са регистрирани компаниите, когато внасят недопечен нефт в България, те би трябвало да създадат вноска във фонда, която да е равна на въпросния лев на литър, което в следствие през съществуваща скица през Национална агенция за приходите и бензиностанциите да се възвръща на българските жители.

-Всъщност, от " Лукойл " от от кой момент ще заплащат и какво ще платят? За тази година очевидно е нула, само че за идната какво ще заплащат?

Тази година те дадоха обещание да платят 100 млн. лв., спомняте си, заплатиха 90, само че от тези 90 млн. лв. се оказа, че 17 млн. лв. са Данък " Общ приход ", т.е. това е удържания налог от техните служащи, който те са внесли от името на служащите в държавния бюджет, а останалите 73 млн. лв. са предплатен налог за идната година, т.е. за тази година те заплатиха нула.

-Е, това не е от свръхпечалбата.

Авансово са платили 73 млн. лв., които следващата година ще си ги приспадат. Но в случай че нашият законопроект бъде признат на второ четене доникъде на януари, уповавам се, той ще проработи евентуално от началото на февруари, и при този график от 1 март могат да заплащат, в действителност от 1 февруари ще почнат да влизат вноски във фонда, и от 1 март могат да стартират обезщетенията на по-големите суми, а не въпросните 25 стотинки, които апропо до момента знаете, че бяха от налозите на хората. Т.е. събираме едни налози от всички хора, с цел да върнем 25 стотинки на някои хора. И 25 стотинки ги взимат " Лукойл " върху единия лев, който са ни взели.

-Да не би второто четене да не се състои, господин Добрев, и в този парламент, в случай че не се изпълнят останалите два проучвателни мандата?

Ами не, тъй като ние ще имаме най-малко 3 седмици съвещания през януари месец, а 2 седмици са изцяло задоволителни да мине на второ четене. Т.е. време да бъде признат този законопроект в 48-ото Народно заседание ще има, без значение какъв е крайният резултат от мандатите. Но аз не мога да дам гаранции, че на второ четене законопроектът ни ще бъде подсилен. Защото ви споделих, в действителност, обират ни с по едно левче от първия ден на войната. Защото от първия ден на войната съветският нефт се търгува с 30-40% отстъпка. Т.е. купува се доста на ниска цена нефт от първия ден на войната 24 февруари. От 24 февруари до момента всеки ден на всеки литър има надписан 1 лев. Оттогава се борим изгодите от този на ниска цена съветски нефт да са за българските потребителите, само че виждате, че до момента опитите ни се проваляха. Т.е. няма гаранции, че на второ четене отново няма да се събере някакво " Лукойл " болшинство и да отхвърли законопроекта и той в никакъв случай да не стане факт.

-И ще останат единствено 25-те стотинки, по този начин ли? Или и те ще са краткотрайни?

Те и те няма да останат. Защото вижте, когато започнаха 25-те стотинки, те бяха с бюджет 150 млн. лв., и тези 150 млн. лв. стигнаха за към 3 месеца. Сега служебният кабинет сподели, че ще употребява 90 млн. лв. предплатен налог и Данък " Общ приход " на служащите в " Лукойл ", с цел да почне скица за отплата. Но с изключение на за 25 стотинки за горивата, ще дават и на БДЖ пари, ще дават на общините за публичен превоз, на междуградски превоз. Т.е. даже няма цялата сума да отиде за отплата, може би ще отиде половината. Т.е. средствата, които на този стадий е подсигурил служебния кабинет, са за месец и половина-два директно сили.

-Пред 2 дни бе признато на първо четене и предлагането за допустимо вдишване на действен надзор върху " Лукойл ". Най-напред по какъв начин да си разбираем този законодателен десант по отношение на рафинерията? То доста хубаво не е на хубаво?

В четвъртък сътрудници от опозицията ме питаха, за какво в този момент се присетихме, а какво правихме, какво се чудихме 12 години. И аз им отговорих, че при същата цена на Уралския петрол през тези 12 години подобен сходен случай е имало през 2018 година с горивото в България, бензинът струваш 1.80 лв., а дизелът струваше 1.90 лв.. Т.е. не може да се съпоставят последните 12 годни с това, което се случва сега. Защото сега съветският нефт е извънредно на ниска цена - 50-55 $ на барел, и в това време ние плащаме все едно, нали, цените в България вместо да вървят надолу, те вървят нагоре. Та, факт е, че от началото, от първия ден на войната в действителност имаме тази изключителна обстановка с единия лев, която преди този момент не съществуваше, в действителност, казусът е от тази година, а не от 12 години. Да, от 12 години проблем е, че не са плащали налози, само че най-малко горивото не е било надписано, и то си струваше толкоз, колкото коства. А във връзка с особения шеф, това е законопроект, които внесоха сътрудниците от " Демократична България ", и той може да се изясни по следния метод: в случай че " Лукойл " се разсърдят и кажат: " Ние затваряме рафинерията, ядосани сме, тук доста законопроекти приемате против нас ", то тогава страната без да лишава собствеността на " Лукойл ", т.е. собствеността на рафинерията си остава на компанията " Лукойл ", само че страната има право да назначи необикновен шеф, който да избави работните места на хората в завода, а не те бъдат уволнени да вземем за пример и заводът да затвори. Това е задачата на законопроекта за особения шеф.

-Руската компания " Балкани ", която работи на територията на " Нефтохим Бургас " заяви, че напуща България. Как разчитате този знак? Говори се, че напълно скоро рафинерията ще има нов притежател. Чул ли сте сходно нещо?

Не съм чул сходно нещо, само че който и да е притежателят на рафинерията, той ще би трябвало да прави вноска, в случай че купува на ниска цена съветски нефт, изгодите от този на ниска цена съветски нефт да останат за българските консуматори.

-Г-н Добрев, поискахте корекции в Плана за възобновяване и резистентност за опазване на въглищните централи. Докъде стигна вашето гледище?

Поисках да се свика Консултативен съвет по национална сигурност при президента, тъй като считам, че с поетия ангажимент от това ограничение на въглеродните излъчвания с 40%, в действителност, въглищните централи в България би трябвало да затворят. Около 3 500 мегавата би трябвало да бъдат изведени от употреба. Само желая да ви напомня, че извеждането на 1-ви до 4-ти блок на АЕЦ " Козлодуй " изведе от употреба 1 760 мегавата, а в този момент приказваме за повече от 3 500 мегавата. И в случай че тогава затварянето на 1-ви до 4-ти блок можеше да се изясни с влизането в Европейския съюз на България, като че ли тази жертва бе по-лесно за преглъщане, аз в този момент не виждам, против какво ние сме се заели да затворим 3 500 мегавата, 2 пъти по-голяма мощ от 1-ви до 4-ти блок поради Плана за възобновяване и резистентност, в който има един лобистки план за акумулатори за 1 милиарда евро и нищо друго, и акумулатори, от които България няма потребност даже. Така че съгласно мен се постанова да се свика Консултативен съвет за национална сигурност, тъй като в случай че се извърши проекта в тази част, това значи България да загуби 4% от Брутният вътрешен продукт, което по размери в рецесия сходна на международната финансова рецесия от 2009 година в България и КОВИД рецесията през 2020 година. Така че казусът е в действителност доста изострен, и ние не можем да си позволим да затворим такава мощ. Без да пресилвам, от експортьор на електрическа енергия, и то огромен, за десетилетия наред, ние ще се превърнем във вносител на електрическа енергия, и то в случай че има от кое място, тъй като знаете, че нашият район по принцип има продължителен дефицит на електрическа енергия от доста години.

-Какъв е отговорът на президента?

Все още нямаме подобен, само че аз се надявам да се насрочи след празниците Консултативен съвет, на който партиите да се обединят към решения за смяна на проекта. Между другото, в това време ние ще изработим проекторешение на Народното събрание, само че това ми се коства незадоволително, тъй като ние подобен план на решение имаме признат и през 2018 година, че няма да се затварят въглищните централи, знаете държавното управление на " Промяната " без да се преценява с решението на Народното събрание в нарушаване на решението на Народното събрание е поело подобен ангажимент.

-Как изпращате тази година и с какви усеща посрещате идната?

Надявам се идната година да има здраве преди всичко, всички да са живи и здрави, да спре войната, тъй като тя с изключение на жертвите в Украйна и от двете воюващи страни, тя води до доста проблеми в останалите страни, в това число и стопански и обществени, и чисто политически нека въпреки всичко да има държавно управление, което да се образува през януари или февруари месец, а не нови избори през март-април.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР