Делфините са известни със своята висока интелигентност. Ново изследване свърза

...
Делфините са известни със своята висока интелигентност. Ново изследване свърза
Коментари Харесай

Учени откриват, че делфините могат да говорят “почти като хората”

Делфините са известни със своята висока просветеност. Ново проучване свърза техния разсъдък с “високо развъртян приказваме език, ” който мощно припомня човешката връзки.

Въпреки че е известно от дълго време, че делфините споделят между тях, тази им дарба не бе добре разбрана и изучена от науката.

Изследователи от естествения резерват Карадаг във Феодосия, Крим имат вяра, че пулсациите, “почукванията ” и подсвирванията, в комбинации от до пет “думи ”, които издават делфините, се изслушват деликатно и ицзяло от другите, преди да отговорят.

“Реално, тази обмяна на звуци мощно припомня на диалог сред хора, ” написа ученият Д-р Вячеслав Рябов в публикацията, оповестена в списанието Математика и Физика.

Д-р Рябов споделя, че всяка пулсация, създадена от делфин е друга от другите по своето времетраене и по своите честоти.

“Затова ние може да приемем, че всяка звукова пулсация съставлява фонема или дума от говоримия език на делфините. За страдание говорът на делфините лежи оттатък времевите и честотните характерности на звуците, които са възприемаеми от индивида и по тази причина не можем да го въприемем съответно. ”

Изследването е било извършено върху два възрастни черноморски делфина, мъжки на име Яша и женски на име Яна. Двойката е живяла 20 години в басейн с размери 27 на 10 метра и с дълбочина 4 метра.

Специална аудио система е записала звуковите обмени сред делфините, без да се включват награди от храна.

“Анализите на множеството пулсации регистрирание по време на нашия опит демонстрираха, че делфините се редуват в произвеждането на пакети от пулсации и не се прекъсват един различен, което ни дава съображение да считаме, че всеки от делфините изслушва пулсациите на дргия преди да отговори. ”

“Този език демонстрира всички значими черти на човешкия език, което свидетелства за високото им равнище на просветеност и за съществуването на схващане. Имаме доста съществени учредения да приемем, че техният език е високо развъртян приказваме език, който наподобява на човешкия език, ” заключава Д-р Рябов.

Източник: Independent

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР