Делата на трупчета са основните инструменти, с които главният прокурор

...
Делата на трупчета са основните инструменти, с които главният прокурор
Коментари Харесай

Боде очите. Какво направи прокуратурата със случаите Жоси, Осемте джуджета и КТБ

Делата на " трупчета " са главните принадлежности, с които основният прокурор Иван Гешев може да повлияе на публичните настройки в идващите дни. Това сподели в изявление за Студио България на Свободна Европа Атанаска Дишева , член на Висшия правосъден съвет от съдийската гилдия.

Става дума за тези каузи против обществени фигури, които се бавят дълго от прокуратурата и не са приключили нито с покачване на обвиняване, нито с преустановяване на следствието. Редица специалисти са предупреждавали, че тези каузи може да се употребяват за оказване на напън върху политици.

" Ако господин Гешев, има каузи на трупчета, по които е готово привличането на обвинен или внасянето на обвинителен акт, той може да го направи в границите на броени дни. И в случай че има хора, които имат задоволително учредения да се тормозят, че те стоят в едно дело на трупчета ", сподели Дишева.

Според нея в случай че Гешев се " задейства и забърза с това, което той може по закон да направи, може той да завоюва и тогава обществото да плесне с ръце и да каже: ето, най-сетне основният прокурор притегли един върховен представител на властта за обвинен за нещо, което се знае от години ".

Във вторник Софийската градска прокуратура заяви, че е предложила на във връзка със остаряло дело за АЕЦ " Белене ". От партията дефинираха случая като " опит за разпра ".

Според Дишева няколко случая са показателни за това по какъв начин прокуратурата може да държи едно дело на трупчета. Коментарът ѝ е във връзка поръчките на прокуратурата да завърши работа по знакови каузи, които не престават дълго и са свързани с някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов .

В неделя основният прокурор Иван Гешев сподели, че делото за къщата в Барселона се чака да завърши до към месец. Разследването се бави повече от две години и е обвързвано с къща, която е обект на инспекция за възможна скица за пране на пари, по която испанските управляващи подозират връзка с Борисов. Гешев разяснява това следствие, откакто претендентът за министър председател на ГЕРБ Мария Габриел сподели, че ще изиска освобождението му от поста.

В прокуратурата има и други известни случаи, за които няма информация.

„ Не знам какво се случва с делото „ Осемте джуджета “ . Там имаше задоволително информация, която можеше да послужи за формиране на досъдебно произвеждане. Такова не последва “, сподели Атанаска Дишева.

През март стана ясно, че прокуратурата е образувала следствие по случая, добил известност като “Осемте джуджета ”, само че осем месеца по-късно е решила, че няма данни за закононарушение и го е прекратила. По предписание на съда, то би трябвало да бъде продължено.

Според Атанаска Дишева казусът „ Жоси “ също е доста индикативен за метода на работа на прокуратурата. Той е обвързван със сигнал на бизнесмен до Министерство на вътрешните работи, че преди 8 години е потърсил помощ от Иван Гешев, който тогава е бил редови прокурор. В подмяна бащата на Гешев е станал съучастник във компанията.

Друг случай, който прави усещане, е следствието на банкрута на КТБ .

„ Там има писмени документи за съпричасност на небеизвестен политик от Движение за права и свободи, за който беше питан Гешев. Това е един случай, който боде очите. Той не е стигнал до постановяване на присъда “, сподели Дишева.

Иван Гешев беше наблюдаващият прокурор по делото за КТБ.

Собственикът на банкрутиралата банка и обвинен Цветан Василев неведнъж е упреквал депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски за злоупотреби, само че Пеевски не е разпитван от прокуратурата. По този мотив Иван Гешев е заявявал, че в ревюто на прокуратурата " го няма господин Путин, няма го и Обама (...), не сме открили някакви неща, които да са свързани с господин Пеевски ".

от Съединени американски щати по световния закон " Магнитски ".

Според Атанаска Дишева Иван Гешев „ най-вече се опасява от това да загуби позицията си на основен прокурор. Защото всичко, което може да последва по-късно, е евентуално също задоволително плашещо “.

Тя сподели, че „ позицията основен прокурор дава голяма власт. И с това, което се случва в последните 10 дни, всяка негова (на Иван Гешев, бел. ред.) обществена изява удостоверява това “.

По думите на Дишева към момента не може да се даде еднопосочен отговор дали е взето политическо решение за освобождението на Гешев. беше подкрепено от представители на ГЕРБ и Движение за права и свободи, а ден по-късно шестима членове на Висш съдебен съвет за освобождението му.

Междувременно Иван Гешев популяризира запис на диалог, за който твърди, че е с Йордан Стоев от Висш съдебен съвет. В диалога Гешев споделя, че в случай че „ натисне “ трима души от прокурорската квота във Висш съдебен съвет, те ще се „ пернат “.

„ Това е един емблематичен образец по какъв начин господин Гешев не си дава сметка какво изрича за метода, по който той работи с прокурорите, с административните ръководители на прокуратурите и с членовете на Висш съдебен съвет “, сподели Дишева.

Иван Гешев, заместникът му Борислав Сарафов, останалите членове на съвета и прокурори, упоменати в сигнал на Сарафов за нелегално записване на Йордан Стоев. В рамките на същото съвещание Висш съдебен съвет следва да се произнесе и по допустимостта на настояването за предварително освобождение на основния прокурор,.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР