Делът на селския екотуризъм и културно-историческия бележеше ръст и преди

...
Делът на селския екотуризъм и културно-историческия бележеше ръст и преди
Коментари Харесай

Ръстът на екотуризма продължава

Делът на селския екотуризъм и културно-историческия бележеше растеж и преди 2-3 години, само че Covid пандемията акцентира тази наклонност. Увеличи се търсенето на приятни и забавни места, по-малки хотелчета или къщи за посетители, при които обаче да няма огромни скупчвания на хора.

Това изясни пред Радио София Николай Панайотов , изпълнителен шеф на Българската асоциация за селски и екологичен туризъм (БАСЕТ).

Сред дестинациите има и доста красиви и атрактивни, които обаче към момента не са изнесени на ярко от туроператорите и малко хора знаят за тях, означи експертът.

В момента той е покрай границата с Румъния, където се довършва Крановския скален лабиринт , който е с пещери и проходи на 3 равнища. Ще бъде открит през октомври, само че към този момент идват туристи, добави Панайотов.

Той обърна внимание, че при някои екопътеки има пренатоварване от гости и поддръжката не всеки път е лесна. А общините не могат да ги припознаят като техни туристически обекти и нямат бюджет да се грижат за тях .

За да се разгласи един маршрут за екопътека, съществуват 21 критерия, по него би трябвало да има минимални нарушавания (намеси) в природата, изясни доцент Петър Петров , ръководител на БАСЕТ. Важна е комбинацията скала-вода-растителност. Освен това пътеката би трябвало да е атрактивна за сетивата.

С Николай Панайотов и доцент Петър Петров беседва Елена Пъневска.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР