Декларация за действителни собственици ще подават фирми, чиито собственици са

...
Декларация за действителни собственици ще подават фирми, чиито собственици са
Коментари Харесай

Чужди фирми ще декларират истински собственици

Декларация за действителни притежатели ще подават компании, чиито притежатели са регистрирани задгранични лица, и техните действителни притежатели - физически лица, не са вписани в българските регистри. Това плануват гласуваните на второ четене промени в Закона за ограниченията против изпирането на пари. Изискването визира освен офшорни компании, само че и акционерните сдружения, без значение дали са с акции на предявител или поименни.

Според измененията, в случай че действителният притежател е вписан към този момент по партида или партида на друго българско юридическо лице и се намира в регистрите БУЛСТАТ, комерсиалния указател, регистъра на лицата с нестопанска цел, няма да подава специфична декларация.

Данните за действителните притежатели на фондации и сдружения, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, се декларират за регистриране, в случай че не са вписани на друго съображение по делата или партидите на юридическите лица с нестопанска цел в съответния указател като физически лица.

Друга корекция визира сдружения, които би трябвало да изпратят за утвърждение в ДАНС своите проекти за образование на чиновниците по различаване на съмнителни интервенции или покупко-продажби по отношение на използването на Закона за ограниченията против изпирането на пари.

С промените срокът за това е шест месеца и стартира да тече откакто ДАНС разгласява на уеб страницата си националната оценка на риска, в това число по типове действия, след което би трябвало да създаде примерни правилници. Фирмите би трябвало да разпознават рисковете и да ги включат в своите правилници, само че не е нужно да ги изпращат на ДАНС за утвърждение.

С промените отпада задължението на юристите да подават информация в ДАНС при подозрения за изпиране на пари от клиенти. Българска народна банка има обвързване да осведоми европейските надзорни органи по отношение на попречване на потреблението на финансовата система за пране на пари и финансиране на тероризма.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР