Декларация на БСП, посветена на Барселонагейт, предизвика скандал в парламента

...
Декларация на БСП, посветена на Барселонагейт, предизвика скандал в парламента
Коментари Харесай

Барселонагейт предизвика скандал в парламента

Декларация на Българска социалистическа партия, отдадена на " Барселонагейт ", провокира скандал в Народното събрание и поредност от обвинявания.

​Депутатът от Българска социалистическа партия Явор Божанков напомни мълчанието на медиите в България по случая с къщата в Барселона, свързвана с някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, и мълчанието на българската прокуратура по проблема.

" Този скандал стана обект на разисквания в Европейския парламент, в българския парламент, в испанската преса и в българската преса. Но не стана обект на внимание от страна на българското държавно обвиняване или от страна на някогашните ръководещи от ГЕРБ, които омаловажиха абсурда като „ медийни изрески ”. А самият Борисов съобщи, че той „ няма, не е имал и няма да има ” къща в Барселона. Но „ медийните изрески ” в Европа сезираха способените органи и те организираха следствие. „ Медийните изрески ” се оказаха със стойност за непознатите органи. А никоя преса и никой в никакъв случай не е заявявал, че Борисов има къща в Барселона. „ Мис Бикини ” има къща в Барселона - за 10 милиона ", заяви левият народен представител.

" И въпросът е - кой купи на една българска манекенка къща за 10 милиона в Испания. Откъде пристигнаха тези пари? И отговорът се крие зад мрежа от компании подставени лица и офшорна благосъстоятелност. Този отговор 2 години не може да бъде открит от българските проверяващи, в лицето на прокуратурата. А тя неотдавна получи 219 страници отчет от непознатите служби, които би трябвало да преведе, и се надяваме да не ѝ отнеме още две години да направи това ", уточни той.

" Тъй като в Европа има господство на закона, следствието там е прекъснато и изпратено на българската прокуратура. И тук е въпросът - какво може и би трябвало да чакаме от българските проверяващи. Защото какво може да чакаме от българската прокуратура, ръководена от Иван Гешев, който е потвърдил, че когато 700 млн. лева от нашите налози липсват, а главните играчи в схемите, като медийни босове, хазартни босове, стартират да издават някогашните си ортаци и да приказват на кого какъв брой пари са носили и къде къде са ги носили, той остава ням? Когато всички видяха фотосите, пачките и златото, а интернационалните организации потвърдиха достоверността на тези фрагменти, Гешев остана кьорав. Когато Европейският парламент, Механизмът за мониторинг, Венецианската комисия, интернационалните неправителствени организации, непознати посолства сочат едно – България има систематичен проблем с корупцията, безконтролността на основния прокурор и неговата неограничена власт, Гешев е глух. Какво може да чакаме от прокуратура, която се оглавява от човек, който, запитан за връзките му с Борисов и ГЕРБ, си написа смс-и с пиара на Борисов? ", сподели още Божанков.

И приключи: " На държавното обвиняване, отпред с Иван Гешев, явно не може да разчитаме, само че истината ще откри своя път, ще излезе нескрито, даже това да ни коства години още битка, още митинги, смяна в закони,  смяна в цялата Конституция. Истината ще откри път ".

Тома Биков от ГЕРБ упрекна съдружните сътрудници в ръководството в непросветеност и дефинира казаното като празнодумство.

„ Аз в този момент публично ще направя предложение да го вкараме в действителност в националния си празничен календар, да има ден на " Барселонагейт " … Да извършите Елена Йончева някакъв подобен началник на тая натрупа, да излиза и да извършва този национален обред, да взима там някакви вестници, да ги демонстрира. Г-н Божанков, в случай че желае, може да бъде част от тази представителна група, която да излиза да държи тирада по тази тематика, на, да кажем, 20 февруари. Тази работа е доста смешна и всяко сходно изявление ще ви носи вреди “, съобщи Биков.

Последва имитация на Антоанета Цонева от „ Демократична България “.

„ Твърде доста ще се натовари празничният календар. Аз ви предлагам, сътрудници, да извършите нещо друго – просто да се опитате да канонизирате светата основна прокуратура, която дава чадъра на вашия необут “, предложи тя. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР