Декември беше предупреждение за големите предизвикателства пред Европейския съюз. Необичайни

...
Декември беше предупреждение за големите предизвикателства пред Европейския съюз. Необичайни
Коментари Харесай

Климатични промени, Брекзит: Предизвикателствата пред ЕС през 2020 година

Декември беше предизвестие за огромните провокации пред Европейския съюз. Необичайни стихии провокираха безпорядък в някои елементи на Южна Европа, показвайки какво огромно влияние ще оказват сходни екстремални метеорологични условия върху метода на мислене в съюза и политиката по въпроса за климатичните промени през идващите години. Европейски Съюз към този момент съобщи, че желае да вложи старания и пари, с цел да остане световният мотор на ограниченията за битка с климатичните промени.
Също по този начин Съединените щати заплашиха да наложат наказания против компании, работещи по газопровод от Русия за Германия, показвайки още веднъж, че транстлантическият съюз сред страните от Европейски Съюз и Съединени американски щати важи във все по-малка степен в ерата на политиката на силата.
А от другата страна на Ламанша необикновените за декември избори във Англия донесоха на премиера реакционер Борис Джонсън солидно болшинство, което ще поддържа напъните му " да довърши Брекзит ". Така, както наподобяват нещата, на 31 януари Англия ще стане първата страна в историята, напуснала Европейски Съюз.
За посрещането на всички тези провокации ще е необходим безапелационен и съгласуван отговор от страна на членките на Евросъюза (които скоро ще останат 27), в случай че желаят да реализират задачата си да оказват по-голямо въздействие върху световните процеси.
" Европа би трябвало да надигне по-силен глас в международен проект ", сподели в новогодишното си послание немският канцлер Ангела Меркел.
Но с течение на времето този вид европейски послания започнаха да звучат все по-печално, а и вътрешните въпроси също изискват внимание. Поглеждайки към 2020 година, в Брюксел в този момент са погълнати от безспирни боричкания за част от 1 % от Брутният вътрешен продукт, който обособените страни би трябвало да похарчат за Европейски Съюз в границите на бюджетния интервал на съюза 2021-2027 година С оглед на това, че популизмът в Европа трансформира в цел Евросъюза, както и това, което се дефинира с понятието " елитите ", националните водачи гледат да не основават усещане у гласоподавателите, че са прекомерно великодушни към Брюксел.
Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли посочи потребността от реализиране на съглашение за бюджета " във допустимо най-кратки периоди, с цел да се избегнат забавяния в осъществяването на политиката и стратегиите на съюза ".
Много хора обаче се притесняват, че 2020 година в прочут смисъл ще бъде прахосана в комплицирани маневри по въпроса за европейския бюджет. Това ще направи по този начин, че макар мощния отпечатък на Евросъюза като търговски блок, донор на средства за филантропично подкрепяне и дипломатически състезател въздействието му ще си остане много под равнището, което му приляга, що се отнася до световните тематики.
" Европейците са под опасността да се трансфорат в злочести играчки в битката за превъзходство сред Китай, Русия и Съединени американски щати ", написаха някогашният шведски министър Карл Билд и Марк Ленард в отрезвяващ разбор, направен за мозъчния концерн Европейски съвет за външна политика.
Подобно умозаключение може да наподобява в прорез с преобладаващите упования, като се има поради по какъв начин Европейски Съюз се справяше с разнообразни провокации през последните няколко години и задачите, които си слага за новото десетилетие. Той предотврати овакантяване на Гърция на еврозоната и оказа помощ на няколко други свои членки да се възстановят от тежка дългова рецесия. Евросъюзът беше и измежду главните играчи при подписването на две исторически съглашения през 2015 година, Парижкото за климата и това за иранската нуклеарна стратегия. Той също по този начин съумя да остане обединен, до момента в който Англия преминаваше през тригодишен политически безпорядък поради напускането си на Европейски Съюз.
В доста връзки 2020 година би могла да донесе ярко бъдеще за съюза. На власт там пристигна нов режим - германката Урсула фон дер Лайен пое председателството на Еврокомисията, а белгиецът Шарл Мишел това на Евросъвета.
Най-критичната точка от драмата " ще го бъде ли Брекзит, няма ли да го бъде " също е премината. Обединеното кралство се готви да напусне на 31 януари и въпреки и идните търговски договаряния с него, да се обрисуват изтощителни и напрегнати, надали те ще влязат тъкмо с в новинарските заглавия. Все още е допустимо да възникне напрежение сред самите членки на Европейски Съюз, тъй като сред тях има много съществени разлики в икономическите им ползи, що се отнася до търговията с Англия.
В политическо отношение обаче дебнат и подводни камъни. Тази година е изцяло допустимо да припламне напрежение сред Брюксел и Полша и Унгария, две източни страни членки, в които доста хора имат чувството, че намерено се подценяват демократичните устои, на които е построен съюзът.
Европейската политика за климатичните промени, главният въпрос, по който Европейски Съюз желае да поведе света, се сблъсква с вътрешни провокации. Горящата въглища Полша се съпротивлява на апелите за по-ускорени стъпки за битка с климатичните промени, а фермерите и служащите в Холандия, Франция и на други места стачкуваха против новите закони за ограничение на замърсяването. След разнообразни словесни еквилибристики на европейската среща на върха през декември се стигна до договореност за повсеместен ангажимент за реализиране на въглеродна индиферентност до 2050 година
Във външен проект Съединени американски щати се трансфораха от приближен съдружник при някогашния президент Барак Обама в непредвидим сътрудник при Доналд Тръмп, който излезе от Парижкото съглашение за климата, за договарянето на което Евросъюзът изигра основна роля.
Сериозните различия напоследък по въпроси като политиката по иранското направление и НАТО демонстрират, че трансатлантическата цепнатина в връзките сред съдружниците се уголемява.
" Съществуващите сили потеглят по нови пътища сами ", сподели Фон дер Лайен, явно отправяйки рецензии към Съединени американски щати.
Европейски Съюз към момента е корав бранител на мултилатерализма и търсенето на световния компромис. Този метод всекидневно е подлаган на тествания предвид на това, че Китай и Съединени американски щати са в конкуренция за икономическо и военно превъзходство, а съветският водач Владимир Путин се стреми да разклати основите на демокрациите и да уголемява въздействието на страната си по цялата планета.
" Възраждането на съревнованието сред великите сили сложи под напън фантазията на Европейски Съюз за мултилатерален международен ред ", написаха Билд и Ленард. " Европейски Съюз желае да играе меко в свят, в който се играе твърдо ", прибавят те.

Раф Касерт от Асошиейтед прес/БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР