Декември, 1965 година. Алкамо, град в Сицилия. 18-годишна девойка била

...
Декември, 1965 година. Алкамо, град в Сицилия. 18-годишна девойка била
Коментари Харесай

Как младо момиче преборило закостенелите нрави в Сицилия

 Франка Виола

Декември, 1965 година. Алкамо, град в Сицилия. 18-годишна госпожица била похитена от юноша благодарение на 7 негови другари. Нейното изгубване не провокирало изключително безпокойствие, тъй като това било всекидневно събитие, процедура, която постоянно предшествала женитба.

Според локалните традиции и углавния кодекс по това време, в случай че дамата се омъжи за мъжа, който я е похитил и изнасилил срещу волята ѝ, неговото закононарушение бивало целесъобразно, а нейната поругана чест била изцяло възстановявана. Сякаш в очите на обществото нищо не се било случило и не е имало потърпевша.

Съгласни обичайния обществен кодекс, отводът от „ брак за реабилитация “ (matrimonio riparatore) я правел «donna svergognata» – „ жена без чест “ (буквално: засрамена жена), тъй като тя була изгубила девствеността си без сватба.

Това схващане не било особено единствено за Сицилия или селските райони; в някаква степен то се застъпвало и в италианския Углавно-процесиален кодекс за това време, което приравнявало насилието към закононарушение срещу „ публичния морал “, а не личностно закононарушение и формализирало концепцията „ брак за реабилитация “, заявявайки, че в случай че насилникът се оженел за своята жертва, закононарушението му било погасявано автоматизирано.

Но в дадения случай 9 дни след похищението и насилието, девойката не постъпила съгласно упования на общесвото, като отказала да се омъжи за насилника и се обърнала към полицията, указвайки неговото име и тези на приятелите му.

Това бил първият случай в историята на Сицилия, когато жена отправяла предизвикателство към целия град и закостенелите нрави, и предпочела непочтеност, скандал, шантаж, проклятия и закани от страна на обществеността да се омъжи за насилника си.

Година по-късно, през декември 1966 година, мъжът бил наказан за обезчестяване и похищение, а приятелите му – като съучастници.

Франка Виола (на снимката) е жива и до през днешния ден. Нейната история провокирала голям резонанс в обществото,тя мигновено станала флагман на придвижвания за равноправност на дамите, вечно трансформирала нравите в Италия в връзките сред половете и поставила завършек на варварската процедура да се изнудва жертвата на полово принуждение, че ще загуби своята чест и достолепие.

Едва през 1981 година било анулирано ситуацията в закона, според което изнасилването не се брои за закононарушение, в случай че насилникът се ожени за жертвата.

С декрет на президента от 13 февруари 2014 година Франческа Виола била наградена с медал „ За заслуги пред Италианската Република “, степен Велик офицер.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР