Дечо Дечев се оттегля от НЗОК, обяви самият той в

...
Дечо Дечев се оттегля от НЗОК, обяви самият той в
Коментари Харесай

Дечев се отказва от НЗОК

Дечо Дечев се отдръпва от НЗОК, разгласи самият той в изявление пред радио " Дарик ". Управителят на здравната каса се аргументира с това, че е поел ангажимент единствено до 12 март, когато завършва актуалният мандат, само че посочените от него образци за нередности в системата доизясниха аргументите за решението му.

Според него НЗОК заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, в сравнение с същото за държавна и общинска. Парадоксът е резултат от законови текстове на здравните управляващи, които той дефинира като лобистки.

Дечев посочи, че в няколко случая през 2019 година здравната каса е поставяна пред приключен факт и образец за това е обещанието на здравния министър Кирил Ананиев, че ще даде 50 млн. лева на медицинските сестри от бюджета на страната. Обаче се открива, че това няма по какъв начин да стане, и средствата би трябвало да се обезпечат от здравната каса. Резултатът от тази политика е, че се санкционират работещите лечебни заведения.

Според Дечев се постанова съществена проверка на здравната каса, институцията не е съответна на измененията, които са настъпили в последните 20 години. Нужни са не повече от шест здравни каси за цялата страна, а не 28, както е сега.

Налага се ограничение на броя и на лечебните заведения, както и въвеждането на редица промени, които, по думите на Дечев, екипът на здравното министерство не е съумял да предприеме. Ако съществуващият запас се влага в по-малък брой лечебни заведения, в сравнение с са тези 387, с които касата сега има контракт, парите ще бъдат задоволителни, без да се нарушават достъпът и качеството на лекуването. За да се случи това обаче, би трябвало да има унисон в дейностите на касата и на министерството.

Екипът на здравното министерство и тази година не съумя да зявърши националната осведомителна система. За следващ път се провали внедряването на електронната борса за медикаментите . Всички тези неща обаче са отвън активността и пълномощията на касата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР