Даването на разрешителни за строеж на килограм в Банско и

...
Даването на разрешителни за строеж на килограм в Банско и
Коментари Харесай

Нови ограничения за строеж в Банско


Даването на разрешителни за градеж на кг в Банско и Разлог към този момент отива в историята. Причините са няколко. Процесът на западане на строителството, изключително на огромни хотелски комплекси в Банско и Разлог, тече от няколко години. Строителният взрив отпреди 15 година изпълни региона с десетки незавършени хотели, стотици жилища в тях, оповестени за обмен – поединично или на етажи. Друга голяма група се продават от правосъдни реализатори поради банкови отговорности на притежателите им, заради което ползата и цените на недвижимите парцели падат.

Големите предприемачи отхвърлят да наливат пари в ново строителство и да се борят години наред с бюрократични процедури, откакто могат за няколко часа и даже по интернет да си купят първокласен парцел, освен това преференциално.

Типичен образец в това отношение е благоевградският предприемач Иван Чапов. Миналия месец той се отхвърли от 35-годишната концесия, която получи през 2017 година – за градеж на състезателен суперкомплекс в Разлог, обясниха от общината пред . От името на компанията си “Хидроенергийна компания ” АД /ХЕК/ на 4 май той е подал молба до Общинския съвет съветниците да прекратят контракта му. Мотивите, изложени от Чапов, са настъпили форсмажорни условия – траялата 2 година Ковид пандемия, както и повишените сега цени на строителните материали, които не му разрешават да направи градежа за препоръчаната от самия него сума 29 629 130 лв. без Данък добавена стойност.

Чапов искаше върху 103 дка общинска земя да направи в местността Байова борика най-модерния състезателен комплекс в страната, включващ футболен стадион с размери 68/105 метра с покрити трибуни и потенциал 2000 места, 4 открити футболни стадиони със същите размери, две от които с външни трибуни, още 4 стадиони за тенис с размери 18/36 м, 2 за баскетбол с размери 16,50/30 м и 2 за волейбол с размери 13/24 м, мултифункционална спортна зала с потенциал 1500 места, открит паркинг с 450 места за коли и 10 за рейсове. Той заплати банковата гаранция от 39 525 лева, направи и еднократното заплащане от 10 000 лева, а след третата година трябваше да стартира да внася всяка година в хазната на Разлог и таксата от 7000 лева

Наши източници обясниха, че общината пресмята какъв брой наказателна клауза да изиска от Чапов въз основа на концесионния контракт за неосъществения комплекс. Преди 4 години благоевградският предприемач приключи и контракта си с община Сандански за създаване на състезателен комплекс в санданското село Левуново. Прояви интерес и към концесията на общинския минерален плаж в село Баня, само че в последния миг се отхвърли.

Законът

Преди първата копка на всеки един градеж би трябвало да се съберат всички документи и разрешителни от съответните органи за неговото започване. Срокът на разрешението за градеж изтича, в случай че строителството не е почнало до 3 години от издаването му или в случай че до 5 години не е приключен грубият градеж. За започване на строителството се смята датата на издаване на протокол пример 2 – за разкриване на строителна площадка и установяване на строителна линия и равнище, а за приключен грубият градеж се смята при подписан акт пример 14 и публикуван протокол за степен на комплектност на стадия. Законодателят е планувал при несъблюдение на тези периоди, разрешението за градеж да бъде удължено еднократно, при предходните условия, като се заплащат в допълнение съответни такси.

Издадени разрешителни 

Наша информация сподели, че за първото тримесечие на тази година са издадени 89 разрешителни за градеж на нови здания на територията на област Благоевград. За съпоставяне – тези за Враца са 7, за София – 229. Шампион е Пловдив с 321. За Разлог се издават не повече от 5 на месец.

Визията

Отливът на туристи накара градоначалниците да се замислят за общата визия на градовете си, изключително тези от тях, за които туризмът е главен занаят. Реално обаче това не се случваше до този миг. Липсваше цялостна тактика за развиването на Банско като курортен град. Целият образ на града и най-много презастрояването се дължеше на издаване на всевъзможни разрешителни за градеж на апартхотели без какъвто и да е баланс сред тях и потенциал на ски курорта. Реално този метод е жертван и води до празни хотели и ниски цени, т.е., да обрича сезона на неуспех.

Бум в периферията и отлив на вложители от огромните курорти 

За сметка на изложените дотук данни, бързо и несъмнено разложкото село Баня се трансформира в СПА курорт, а през последните години притегля освен туристи, само че и значително вложители. Само за предходната година е регистриран растеж на размера от покупко-продажби с ваканционни парцели от близо 90%, множеството в село Баня. Има месеци, когато по брой посетители селището е в челната тройка в страната.

Община Разлог не стопира да издава разрешителни за градеж в Баня, било то на хотели, къщи за посетители, басейни и други В селото има 72 минерални извора, наоколо са 3 планини – Рила, Пирин и Родопите. На всичко това се дължи взривът на туристи от страната и чужбина. Напливът от вложители се оправдава и с намиращата се наоколо на селото до ски зона “Кулиното ”.

Условията към бизнеса са да не подвигат доста високи здания и към тях да има зеленина. Максималната височина не би трябвало да е повече от 10 м, а плътността – 30%. “Много деликатно преценяме всяко капиталово желание, няма да се позволява презастрояване ”, безапелационни са от общината. Следи се и за осъществяване на всички параметри по строителството.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР