Даваме 16 млн. лева за единствения суперкомпютър на Балканите. Не

...
Даваме 16 млн. лева за единствения суперкомпютър на Балканите. Не
Коментари Харесай

16 млн. лв. за суперкомпютъра, единствен на Балканите

" Даваме 16 млн. лв. за единствения суперкомпютър на Балканите. Не сме мислили, че ще имаме този суперкомпютър, единствен в района, доста труд хвърлихме ". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на първа копка на постройката на  проекта, част от Европейската мрежа EuroHPC. Събитието се състоя в София тех Парк.

Страната ни съумя да се пребори да стане хазаин на една от осемте нови високопроизводителни машини в Европейския съюз. Основната цел на суперкомпютъра е да увеличи конкурентоспособността на българската стопанска система, да форсира развиването на научноизследователски и иновационни действия, базирайки се на модерни способи за моделиране и преструване на процеси от действителния живот.

Борисов бе посрещнат от някогашния президент Росен Плевнелиев. Той отхвърли да дава отговор на въпроси за презиндента Румен Радев. " Няма да приказвам, след това ще пишат отново, че повеждам войни ", сподели Борисов. Малко преди този момент се пошегува, че към този момент не носи телефони, а заран снима чекмеджета, дрешници, дрешници. 

Премиерът шеговито се обърна към управлението на София тех парк да изчакат да завърши в средата на юли ретроградния Меркурий, а до тогава да оправят книжата по плана, след което да стартира градежът. 

„ След не повече от 3 години тук ще има най-малко 5 000 нови работни места за високоплатени експерти, които ще получава заплати по над 7 000 лева “, сподели Плевнелиев на церемонията. Министър-председателят насочи въпрос към президента - дали в Гърция ни завиждат за суперкомпютъра, а Росен Плевнелиев отговори, че това в действителност е реалност и от южната ни съседка регистрират, че в този бранш сме надалеч пред тях.

По думите на Борисов компютърът ще оказва помощ за създаването на медикаменти, ще помогне на откривателите да напреднат с години. Осем такива са компютрите в Европа и те ще бъдат мрежа, т.е. ние ще сме част от най-мощната мрежа, разяснява още Борисов.

На церемонията участваха още кметът Йорданка Фандъкова, еврокомисарят Мария Габриел, ръководителят на УС на София Тех Парк Петър Статев.

" Не сме и мислили, че ще имаме този суперкомпютър, единствени в целия район.  Да благодарим и на Еврокомисията, която финансира плана, уточни Борисов и напомни по какъв начин преди време Плевнелиев му приказвал един час за голата поляна на някогашните казарми, а по това време Мария Габриел още тичала по поляните на Гоце Делчеве.

„ Ние ще сме една от осемте страни в Европейски Съюз, в която ще има сходен суперкомпютър. Позиционирането му не е единствено за добър имидж на България. Бизнесът и науката са тези, които се възползват от този запас. Апелирам към вас - апелирам ви, натоварете го на 100% “, сподели министърът на стопанската система Емил Караниколов. По думите единствено през вчерашния ден две компании, евентуални вложители, са се обърнали към икономическото ведомство за съдействиие.

„ Преди две години България съобщи, че желае да бъде районен водач и през днешния ден тя го потвърждава “, добави комисар Мария Габриел. Тя разгласи, че суперкомпютърът може да трансформира България в координационно звено на Балканите, което да притегля вложения и да основава иновационни артикули.  А кметът на София Йорданка Фандъкова добави, че „ вложенията в технологии и обучение са пътят на София и България “.

Очаква се през София Тех Парк да минава метрото, което да свързва Българска академия на науките и Студентски град, с цел да може целият теоретичен потенциал у нас да се възползва оптимално от плана. 

Проектът за високопроизводителната машина се осъществя от консорциум „ Петаскейл суперкомпютър – България “ с водещ сътрудник „ София Тех Парк “ АД.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР