Датски учени откриха, че вътрешноклетъчните паразити токсоплазма, които се срещат

...
Датски учени откриха, че вътрешноклетъчните паразити токсоплазма, които се срещат
Коментари Харесай

Учени от Дания: Котките могат да ни заразят с шизофрения

Датски учени откриха, че вътрешноклетъчните паразити токсоплазма, които се срещат постоянно при котките, усилват риска от появяването на шизофрения при хората.

Специалистите са анализирали данните на съвсем 82 хиляди души в границите на огромно проучване на донорска кръв. При към 3000 от случаите са открити психологични отклонения, заяви Дарик.

Експертите са ревизирали кръвта на психологично болните хора за съществуването на токсоплазма и са стигнали до извода, че инфекцията усилва риска от развиването на шизофрения приблизително с 50%. Освен това, те означават, че токсоплазмата се е появила в човешкия организъм по-рано, в сравнение с лекарите са диагностицирали психологичната болест. „ Изследването удостоверява, че токсоплазмата въздейства позитивно на развиването на шизофренията “, се споделя в публикацията.

Учените акцентират, че би трябвало по-нататъшно проучване на въздействието на паразита върху човешкото здраве, написа БГНЕС. Токсоплазмата е вътрешноклетъчен паразит, живеещ в червата на домашните котки. Той предизвиква заболяването токсоплазмоза, която протича леко при хората, само че при отслабен имунитет може да докара до съществени последствия.

Личинката на паразита може да попадне в човешкия организъм посредством сурово месо на инфектирано селскостопанско животно или при контакт с възпален домакински питомец. Инфекцията е необятно публикувана при хората и се среща в целия свят. Към днешна дата, по оценки на американския Център за надзор по профилактика на заболяванията, с нея са инфектирани 60 милиона поданици на Съединени американски щати.

По-рано учените твърдяха, че токсоплазмата може да промени държанието на индивида, предизвиквайки необратими промени в работата на мозъка. Например, мишките и шимпанзетата стават „ безстрашни “ при типа на котки и леопарди, а хората - става склонни към самоубийства, нерационални дейности и необясними пристъпи на гняв.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР