Датски съд призна трима членове на иранска опозиционна група за

...
Датски съд призна трима членове на иранска опозиционна група за
Коментари Харесай

Подкрепяни от Саудитска Арабия ирански шпиони осъдени в Дания

Датски съд призна трима членове на иранска опозиционна група за отговорни в шпионаж в интерес на Саудитска Арабия. Това съобщи BBC.

Тримата мъже са били арестувани от полицията през февруари 2020 година и са членове на подкрепяното от Саудитска Арабия Движение за битка за избавление на Ахваз (ASMLA). Те са приети за отговорни и за " поощряване на тероризма " посредством поддръжка на въоръженото му крило в Иран. Следващия месец ще бъдат оповестени присъдите, като е допустимо те да са до 12 години затвор и да включват депортация.

Между 2012 и 2020 година тримата мъже са предавали на саудитски разузнавачи против възнаграждение информация за разнообразни датски лица и организации, както и за иранските военни каузи. Мъжете, на възраст сред 41 и 50 години, са получили 15 млн. крони от чиновници на саудитското разузнаване. Единият от тях е датски жител.

Прокурорите настояват, че парите са помогнали за финансирането на активността на въоръженото крило на ASMLA в Иран.

ASMLA е сепаратистко придвижване, което се стреми да сътвори обособена страна за етническите араби в иранската югозападна провинция Хузестан, известна с добива на нефт.
 Дания се оплаква от засилен шпионаж от Русия, Китай и Иран
Дания се оплаква от засилен шпионаж от Русия, Китай и Иран

Китай полагал огромни старания, с цел да получи достъп до авангардни технологии и знания
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР