Датата е 27 юни 2001 г. Вечерта, около 21 часа,

...
Датата е 27 юни 2001 г. Вечерта, около 21 часа,
Коментари Харесай

Студени досиета: Как и защо полицаят Цветомир застреля от упор красивата си годеница Диана

Датата е 27 юни 2001 година Вечерта, към 21 часа, служител на реда прострелва приятелката си с револвер „ Макаров “ в дома им на ул. „ Маяковски “ в Пловдив. Трагедията се разиграва един ден преди двамата да разгласят своя годеж. Само за минути мястото на убийството почернява от униформени. Мъжът е арестуван, след това наказан да лежи в пандиза.

21-годишната Диана Бойкова е от Асеновград. Студентка е в трети курс по счетоводство и надзор във филиала на Великотърновския университет в Пловдив, когато се среща със своя обичан Цветомир Митрев. Младото момиче се е захванало с стопанска система, защото желала да продължи бизнеса на татко си, който върти търговия с мотокари.

Диана се среща с Митрев около сестра му, с която са положителни приятелки. Двамата се влюбват, обичат се безумно и вземат решение да се оженят.

Момичето е обърнало тил на всичките си ухажори, откогато в живота ѝ се е появил Цветомир. Но до женитба по този начин и не се стига.

Фаталният ден се оказва под напрежение за служителя на реда с 5-годишен стаж. Следобед баба му получава припадък и той я кара в болница. Прибира се у дома и стартира да се подготвя за работа, защото е на промяна вечерта. Митрев е основен сержант в Специализираното отделение за защита на публичния ред (СПООР) към Регионалната дирекция на вътрешните работи в Пловдив.

Той влиза в хола, където го чака Диана, облечена в къса черна рокля. Тя реже луканка, защото родителите й щели да идват на посетители на другия ден, с цел да разгласят публично годежа си.

Вечерта в фамилната къща на Митреви на ул. „ Маяковски “ са Цветомир, майка му Димитринка и Диана. Полицаят поставя униформата. Мобилният му телефон звъни и той излиза в коридора, с цел да приказва. Връща се и оповестява на Диана, че потегля. Момичето го моли да остане и загатва, че е много обезпокоена от идното му тръгване в командировка на морето без нея. Цветомир отвръща да не му се бърка в работата, тъй като самичък взема решение какво да прави.

Разменят си няколко остри реплики, служителят на реда се ядосва.

Вади служебния „ Макаров “ от кобура и го опира в слепоочието на дамата.

Следва непредвиден изстрел.

Според следствието Диана се подразнила, като схванала, че на мобилния телефон на Митрев позвънила 20-годишната Мария, студентка в Гърция. Тя била от Пловдив и се прибирала в родния си град за лятната почивка. Баща й Сотир, който е търговец на плодове, наемал Цветомир да я пази при престоя й в България. Диана му удря пестник, като след тази сцена на ревнивост намира гибелта си.

Едва откакто дръпва спусъка, Цветомир осъзнава какво е направил. Първата му реакция е да запуши с ръка дупката на главата, откъдето шурти кръв. Паникьосва се, вика и плаче. Полага приятелката си на дивана. Прегръща я и я целува. Обажда се на татко си, след което към 21 часа е подаден сигнал и до полицията.

Служителите на реда идват за минути на адреса. Качват се на втория етаж и там заварват Цветомир до бездиханното тяло на Диана, което лежи на дивана до него. Взимат деликатно служебния му револвер, защото е зареден. На масата има пари, нож и паница.

Пред съда Цветомир споделя, че е извадил револвера, с цел да сплаши обичаната си, само че тя инстинктивно дръпнала ръката му и по този метод създал несъзнателен изстрел.

Версията на служителя на реда е, че Диана била седнала на табуретка, когато стрелял. Родителите на Митрев го оневиняват. Твърдят, че дни преди нещастието се задействала алармената система в къщата.

Цветомир се върнал незабавно да ревизира за крадци. Тогава заредил със стоппатрон оръжието, който след това не запомнил в цевта. После охранявал паспортната работа на ул. „ Волга “, само че не се сетил да ревизира револвера. Заявява, че до този миг не му се е налагало да стреля със стоппатрон и не му е известно, че има ограничавания за потреблението му от разстояние.

На процеса

съдията по делото Сотир Цацаров подрежда да се направи следствен опит

поради изказванията на Митрев, че е не запомнил стоппатрон в цевта. Безспорно се потвърждава, че оръжието е било механически изправно и че изстрелът е създаден след вкарване на патрон в цевта. В претекстовете на съда написа, че съдбовното дръпване на спусъка не е резултат просто на един пропуснат патрон.

Експериментът потвърждава още, че младата Диана била седнала до масата в хола, а Цветомир бил прав. Стрелял е от 1-2 см разстояние. Митрев желал да я респектира.

Психолозите дефинират Митрев като човек с показателен темперамент. Не можел да се управлява, когато избухне. Бил податлив към налагане на власт, разговорлив, само че с нараснала самокритика за себе си. Ставал раздразним при мощно противопоставяне. Насочил се към полицейската специалност, тъй като в неговите очи била авторитетна и влиятелна.

„ Виновен съм, само че не е съзнателно “, споделя Митрев в последните си думи пред съда.

Окръжният съд в Пловдив го изпраща в пандиза за 12 години за съзнателно ликвидиране.

Погребват жертвата в булчинска рокля

Младата Диана Бойкова е заровена с булчинска рокля на гробището в Асеновград. Убийството провокира публичен скандал. За родителите и до през днешния ден остава мистерия кавгата сред Цветомир и щерка им.

Осем години по-късно - през лятото на 2009-а, някогашният служител на реда Цветомир Митрев е пуснат четири години и половина предварително с решение на Софийския съд.

Мотивът - излежал половината наказване с положително държание и се поправил. Митрев излежава присъдата си в Пловдивския затвор. Там се употребява с разнообразни привилегии, които стават притежание на бащата на убитата Диана. Депутатът Любен Корнезов внася публично запитване в Народното събрание при какъв режим някогашният служител на реда изтърпява присъдата си.

Отговорът, подписан от тогавашния правосъден министър професор Георги Петканов, гласи, че в началото пандизчията е бил на непоколебим режим. По-късно е изменен в общ. Назначен е на работа като готвач, защото преди да стане служител на реда, е приключил колеж по хранително-вкусова активност. По молба на Митрев управлението го мести в затворническото общежитие „ Хеброс”. Преди това е назначаван за магазинер.

На правосъдния развой бащата Асен Бойков не предявява цивилен иск, тъй като не може и не желае да си показа, че животът на щерка му може да се мери в пари. После научава, че в пандиза Цветомир е минал от непоколебим в по-лек режим, което го вбесява. Прави запитване до правосъдното министерство. Завежда гражданско дело за обезщетение и печели на всички инстанции. Цветомир е наказан да заплати кръвнина 105 000 лева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР