Датата 4 април, избрана от президента Румен Радев, няма да

...
Датата 4 април, избрана от президента Румен Радев, няма да
Коментари Харесай

Захариева: Радев ще е виновен за ниската активност

Датата 4 април, определена от президента Румен Радев, няма да способства до висока интензивност на вота. Това съобщи за бТВ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя дефинира избора като „ недовиждане “, тъй като има доста фактори, които ще повлияят отрицателно. Захариева схванала от малките екрани точната дата на идните парламентарни избори.

Относно гласуването на българите в чужбина, Захариева посочи, че Министерство на външните работи прави всичко допустимо, с цел да обезпечи задоволително секции, само че има много фактори, които ще повлияят върху интензивността – коронаврусът и съвпадането на датата с католическия Великден.

„ Ще се съблюдават ограниченията при гласоподаване, опашки не на всички места има. Има секции, в които гласоподават по 10 души. За да се разкрие секция отвън представителството би трябвало 60 души да изискат това, процесът е по електронен път. Няма сигнали, че някъде ще ни откажат откриване на секции “, уточни първият ни посланик и добави, че има доста страни, в които по закон разрешават откриване на секции единствено в формалните представителства.

Захариева посочи, че във Англия ще има 35 секции, тъй като към този момент не са част от Европейския съюз. Тя уточни, че от Италия и Испания, където има огромни български общности, е получено позволение за откриване на секции. Външният ни министър съобщи, че в Германия законодателството не разрешава откриване на секции отвън публични представителства, само че за евроизборите са създали изключение.

„ 118 хиляди българи са дали своят вот в чужбина на предходните парламентарни избори, от които в Турция – 33 хиляди, най-вече. Секциите, които по принцип разкриваме би трябвало да стигнат за хората, които имат предпочитание да гласоподават “, сподели външният министър.

Относно условието за негативен PCR тест за всички, които влизат в страната, Захариева разяснява, че сходна мярка има в съвсем всички европейски страни, като тук-там даже има наложително двойно тестване – с бърз антигенен и PCR. Тя изрази мнение, че имунизирането би трябвало да остане непринудено и не трябва да се вкарва като условие за пътешестване, тъй като резултатът ще бъде отрицателен. Външният ни министър съобщи, че страната ни е поръчала пропорционални количества от всички производители на препарати.

По въпроса с напрежението по оста Скопие-София, Захариева разяснява, че не е сюрпризирана от желанието на Северна Македония да върнат проучването на сръбски език и просвета в учебните заведения. Първият ни посланик удостовери информацията за инспекции на коли с наша регистрация в западната ни съседка. Тя съобщи, че е получила увещание, че акцията е за всички коли, а освен тези с българска регистрация.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР